Uzmanlar erken emeklilik için iki önemli kritere dikkat çekiyor.EYT kapsamında 9 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlar emeklilik hakkı kazanmıştı. Peki bu imkandan faydalanamayanlar erken emeklilik için formül arıyorlar.

Yeminli Müşavir Ahmet kurtuluş ise merak edilen formülleri şöyle açıkladı.

Öncelikle “İki başlık altın toplayabiliriz.Erkekler askerlik borçlanması ve bayanlarda doğum borçlanmaları ile süreleri kadar tabiî ki borçlanma yaparlarsa borçlandığı süre kadar giriş tarihleri geri çekilir.

Erkekler için 8 Eylül 1999 öncesinde askerlik yapanlar askerlik süreleri kadar borçlanma yapılırsa borçlanma süresi kadar giriş tarihi geri çekilir.

Örnek olarak 2000 yılında askerliğini yapmış olan sigortalı çalışan 450 gün askerlik borçlanması yapacaktır.İşe giriş tarihini 1998 yılına kadar geri çekecektir.

               

4 YIL GERİ ÇEKİLMEKTE

Kırmızı et fiyatlarında sezon sonu artışı... Kırmızı et fiyatlarında sezon sonu artışı...

Kadın çalışanlar için doğum borçlanması yapılabilmektedir.

Çocukların sigortadan önce doğmuş olması önemli.Staj yapan anneler için ise istisna uygulanmakta tabi ki,stajdan sonra borçlanma yapılırsa işe giriş tarihi  öne çekmektedir.

8 Eylül 1999’dan önce staj yapmışlarsa şayet ilk işe giriş tarihleri 2001 yılındaysa ve 2 çocuk varsa bunuda 4 yıl borçlandığı zaman 4 yıl geri çekilmektedir.

1997 yılına kadar geri çekilir.

Erkeklerde askerli borçlanması kadınlarda ise doğum borçlanması asgari ücrete bağlı olarak değişen ödemelerden bir tanesi.

Asgari ücretin %32 oranında belirleniyor.Günlük 30’a bölünerek belirleniyor.Şu an tutar 143,08TL asgari ücret yüzde 50 oranında artış öngörülürse bu tutar %50 oranında artacak 214,62TL tekabül edecektir.

Bu konuyu şöyle örneklendirirsek tutar 500 günlük askerlik borçlanması veya doğum borçlanması şeklinde olacaksa.71 bin 541 TL ödeme yapılırken yeni dönemde asgari ücret %50 oranında zam gelirse bu tutar 107 bin 312 TL’ye  çıkacaktır. 26 bin TL’lik bir artış olacaktır.

 Aralık ayına dikkat çekildi borçlanma tamamlanması halinde yüzde 50 oranında daha az pirim ödenecek.

500 gün üzerinden hesaplama yaptığımızda 26 bin TL daha az ödeme borçlanmaları tamamlanacaktır.

MALULEN EMEKLİLİK  KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Malulen emeklilik  şartı çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenler malulen emekli olabilirler.

Bunun için 1800 gün prim ödeme şartı bulunmakta.Tekrar çalışma hayatlarına dönerlerse emekli maaşları kesilmektedir.

Kısmi emeklilik şartı ise 15 yıl 3600 gün prim ödeme şartını tamamlaması gerekiyor.

Kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaş ile emekli olunabiliyor.

Kısmi emeklilikte normal emekliye göre biraz daha düşük emekli maaşı bağlanıyor.

Fakat kısmi emeklilik de olsa en düşük emekli maaşının altında maaş alınmıyor.

8 Eylül 199 öncesi çalışma hayatına başlayanlar kısmi emekilik 10 yıl çalışma süresi 3600 gün ile mümkün olmakta.Yaş sınırı erkekler 55 kadınlarda ise 50 olarak belirlenmiştir.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek