Yüksek sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkan hastalıklardan biri olan kırım kongo kanamalı hastalık, kene ısırmasıyla insan vücuduna bulaşan bir virüsün oluşmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık, kene türü böceklerin insanları ısırması ve kanlarına virüs bulaştırması sonucunda ortaya çıkar. Bu virüs, insan bağışıklık sistemini zayıflatmaya başlar ve yüksek ateş, vücut titremesi gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar. Peki Kırım Kongo Kanamalı hastalık neden olur? Kene ısırması belirtileri nasıl ortaya çıkar?
Kene ısırması yüzyıllardır insanların yaşadığı önemli bir sağlık sorunudur. İlk kez 12. yüzyılda Tacikistan'da artan hastalık vakaları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları tarafından tanımlanarak ortaya çıkmıştır. Kene ısırması sonucu insan kanına Nairovirüs adlı virüs bulaşır bu bulaşmanın sonucu da vücut içinde çeşitli bölgelerde kanamalara neden olur. Bu oluşan kanamalar genellikle kılcal damarlarda şişme ve morluklar şeklinde kendini gösterir.
Ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Hastalık ilk kez kesin olarak 2003 yılında tanımlanmıştır. Bu virüs, ilkbahar aylarında ortaya çıkmaya başlar ancak yaz aylarında hastalık vakalarının sıklığı arttığı tespit edilmiştir. Büyükbaş hayvanlarda yaşayan keneler, çimenlik alanlarda bulunurlar ve buradan insanlara bulaşırlar. Özellikle Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bu hastalık vakaları sıkça görülür. Bu kene türü, insan vücudunda en fazla 3 gün boyunca tutunabilir. Virüs, insan vücuduna enjekte olduktan sonra ise belirtiler genellikle ortalama 5 gün içinde kendini gösterir. Ancak bu süre 13 güne kadar uzayabilir.
Kene ısırmasının belirtileri nelerdir?
· Isırılması sonucu vücutta ısırık izleri oluşur.
· Kişinin idrarında ve tükürüğünde ise kan sızıntılarına rastlanır.
· Yüksek ateşle beraber vücut titremesinde artış meydana gelir
· Bilinçte zayıflık oluşmasının sonucu konsantre eksikliği meydana gelir
· Mide bulantısı ve iştah kaybı oluşur
· Kişinin gözlerin beyaz kısımlarında kırmızılaşma oluşur
· Cilt yüzeyinde ısırılma sonucu kaşıntı oluşur ve dökülmeler meydan gelir
· Karaciğer de büyüme ve akciğerlerde hasar meydana gelir
Kene ısırmasına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
· Gideceğiniz dağlık alanlarda, ormanlık alanlarda ve piknik yapılan mekânlarda uzun giysiler giymek oldukça önemlidir.
· Kene hayvanlarda daha çok bulunduğu için hayvanlar ile çok temasta bulunmamaya özen göstermek.
· Ahır ve hayvanat bahçesi gibi kenelerin daha çok olduğu ortamlarda daha dikkatli olmak
· Kenelerin fazla bulunacağı yerlere giderken vücudunuza böcek ilaçları sıkmak.