Binaların yağmur ve kar suyuna maruz kalan en büyük bölümü çatılardır. Yapıların çatı izolasyonu, binayı yağmur sularına karşı koruyan bir bariyer görevi görmektedir. Bu yüzden doğru çatı izolasyon malzemeleri ile yapılacak bir su yalıtımı, binayı yağmur ve kar sularından koruyarak binanın kullanım ömrünü ve performansını koruyacaktır.
Çatı kaplama malzemeleri, bina ile yağmur ve kar suyu arasında bir bariyer görevi yaparak olası su sızıntıları önler. Bu şekilde bina sağlam, akmayan, küf ve mantar oluşumu görülmeyen, performans kaybına uğramayan bir sistem ile korunur.
UZMANLARA GÖRE ÇATI İZALOSYONU NASIL YAPILMALIDIR?
Çatı su yalıtımı eksiksiz yapılmamış bir binanın yağmur ve kar yağışında çok olası bir senaryodur. Su, çatıdaki deliklerden ve oyuklardan binanın iç kısımlarına sızar ve binaya zarar verir. Çatı kaplama, uzman ekipler tarafından doğru malzeme kullanılarak yapılmalıdır. Çatılar için uygun olan su yalıtım malzemeleri ile beton; su geçirimsiz hale getirilmeli, kaplama yapılmalı, kaplamanın kenarları pahlanmalı, su birikintilerinin oluşmasını engelleyecek drenaj sistemleri kurulmalı ve son kat olarak uygun bir boya ya da kaplama malzemesi ile bitiş yapılmalıdır.
Çatıları yağmur ve kar suyundan korumak için doğru izolasyon malzemeleri ile çalışmak önemlidir. Çatı kaplama söz konusu olduğunda, çatı su yalıtımı için hangi kaplama malzemeleri kullanılır.
Çatı izolasyon malzemeleri denildiğinde, su yalıtımı amaçlı kullanılan asfalt ve bitüm bazlı sıvı malzemeler, membranlar, boyalar ile pah bantları, mastik gibi yardımcı materyaller akla gelmektedir. Bunun dışında çatı kaplama malzemeleri olarak fayans döşeme, kiremit gibi malzemeler de kullanılmaktadır.
Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri inşaat sektöründe en çok tercih edilen, en yaygın kullanılan su yalıtım malzemelerinden biridir. Bu malzeme; kullanım kolaylığı, fiyat/performans avantajı ile çatı izolasyonu sırasında da çok fazla tercih edilmektedir.
En bilinen çatı su izolasyon malzemelerinden olan bitüm esaslı su yalıtım membranları, likit ve rulo halinde üretilebilmektedir. Bitüm esaslı su yalıtım örtüleri, bir şalümo alev kaynağı ile uygulanan, yüzeye çok iyi yapışan ve binayı sudan koruyan, rulo halinde kullanılan malzemelerdir. Uygulama alanına göre farklı kalınlık ve modelde üretilebilir. Üst yüzeyleri estetik bir görüntü oluşturması içi mineral taşlı yapılabilir.
Likit halindeki bitüm esaslı su yalıtım membranları ise genellikle astar halinde uygulanan ve yine uygulandığı yüzeyde su geçirmemeyi sağlayan malzemelerdir.
Çatının su yalıtımının eksiksiz bir şekilde tamamlanması için bitüm esaslı su yalıtım membranlarının yanında köşe sızıntıları için pah bantları, su birikintisinin önlenmesi için drenaj sistemleri, üst kaplamanın korunması için kaplama malzemeleri, betonun su yalıtımlı olması için çeşitli çimento esaslı su yalıtım malzemelerinin de kullanılması gereklidir.