Gayrimenkullerin piyasa değerinin belirlenmesine ekspertiz raporu denir. Ekspertiz raporu konut kredisi başvurusunda mecburidir. Ekspertiz çalışması SPK lisanslı uzmanlar tarafından yapılmaktadır.
Ekspertiz Raporunda Hangi Özellikler Yer Alır?
Ekspertiz ile konut değeri belirlenir. Banka bu değerlere göre kredi miktarına karar verir. Ekspertiz raporunda çıkan sonuca göre değerin %80’i bankadan kredi olarak alınıyor.
Ekspertiz raporunda yer alan bilgiler;
- Açık adresi,
- Konumu,
- Malik bilgisi,
- Tapu bilgileri,
- Türü,
- Binadaki kat sayısı,
- Yaşı,
- İmar durumu,
- Fiziki durumu,
- İtibarı,
- Ulaşım olanakları.
Eksper Kaç Günde Gelir?
Kredi başvurusu ön onaydan geçtikten sonra ekspertiz işlemi başlatılır. Eksper kredi onaylandığı gün veya bir sonraki gün sizinle iletişime geçerek randevu tarihi kararlaştırılır. Belirlenen tarihte bazı değerler tespit edilir.
Konut üzerinde teminata engel bir durum olup olmadığı incelenir. Ön onay ve ekspertiz raporunun tamamlanması ortalama 4 gün sürmektedir.
Sonrası bankanın kredi onay sürecidir. Kullanabileceğini kredi belirlenen evin değerinin %80’i kadardır. Kredi onaylanırsa evrakların imzalanması için sizi bankaya davet ederler. Belgeler tamamlandıktan sonra ev İpotek altına alınır ve tapu müdürlüğünde işlemler tamamlanır.
Tapu İşlemleri Çok Uzun Sürer Mi?
Gayrimenkul sahibinin başvurusu ile tapu müdürlüğünde alım satım işlemi başlatılır. Yapılan başvurudan sonra Tapu ve ipotek harçları yatırılır. Randevu yoğunluğa göre ya aynı gün ya da ertesi güne atılır. Randevu gün ve saatinde de alım satım işlemleri tamamlanmış olur.