Bir gayrimenkulün hukuki durum, satış değeri ve şerefi değerlendirmesini çeşitli kuruluşlar tarafından yapmasına ekspertiz denilir. Sermaye piyasasına uygun kuruluşlarca ekspertiz uygulaması yapılmaktadır. Ekspertiz incelemesinin yapılması bankalarda zorunludur. Çünkü bankalar expertiz yaparak emlağın değerini ve konumunu anlarlar. Expertiz raporu, emlaklar da olabileceği gibi araçlarda da olur.

Ekspertiz raporu, konutun doğru bir şekilde fiyatlanması için iyi değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Aynı zamanda kredi miktarının belirlenmesinde rol oynar. Bu yüzden kredi başvurusu yapan kişilerin bu süreci iyi bilmesi gerekir.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması! Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması!

Ekspertiz Raporunda Nelere Dikkat Edilir?

  • Kişinin konut kredisi alması için maddi durumunun kredi almak istediği evin aranan koşullara uygun olması gerekir.
  • Bütün koşullar tamamlandıktan sonra ev için ekspertiz raporu alınmaktadır. Bu rapor sonucunda konuta ne kadar kredi verileceği belirli olmaktadır.
  • Alınmak istenen konutun ipotek, şerh, irtifak durumlarının olup olmadığı önemlidir. Bunların dışında konutun, inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum gibi özellikleri de ekspertiz raporunda yer almaktadır.
  • Konutun bulunduğu bölgede yer alan bütün konutların incelemesi yapılarak ekspertiz raporunda yer almaktadır. Bu özellikler gayrimenkulün değerini düşürebilir.
  • Ekspertiz raporuna göre gayrimenkulün değeri belirlenir. Rapor bankaya sunulur ve banka inceleme sonucu belirlenen kredi miktarını müşteriye verir.

Ekspertiz Raporu Alma Süresi

Ekspertizi alınan rapor bankaya 1 ile 3 iş günü arasında ulaşır. Banka rapora göre kesin kararını verir. Kredi talebinin onaylandığı durumlarda, alınmak istenen ev için tapu ipotek işlemleri yapılır. Sonrasında da banka evi satan kişiye belirtilen miktarda ödeme yapar. Yani her şeyin yolunda gitmesi sonucunda en geç 10 güne kadar ekspertiz raporu alınır.

Editör: Haber Merkezi 1