Birçok insanın günlük yaşantısını kolaylaştıran ıslak mendillerin aslında sağlığımız için potansiyel riskler taşıdığı pek bilinmez. Günümüzde adeta paket paket evlere giren ıslak mendiller, kullanımıyla birlikte bazı hastalıklara da kapı aralamaktadır. Peki, bu hastalıklar nelerdir?

Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dermatoloji ve Pediatri Profesörü Dr. Mary Wu Chang, 8 yaşındaki bir kızın yüzünde ciddi derecede isilik, kızarıklık ve yaralar oluşması sonucu kızı araştırma altına aldı.

Bu yaraların antibiyotikle tedavi edildiği küçük kızın, bir zaman sonra tekrar aynı yaralara maruz kalındığı tespit edilince, 8 yaşındaki hastanın tıbbi geçmişini araştırdı. Küçük kızın vücudunun alerjik reaksiyona maruz kaldığını fark eden doktorlar, ilk olarak çok sık kullanılan ıslak mendillerden şüphe ettiğini dile getirdi.

Mary Wu Chang, aynı reaksiyonları birden fazla çocukta tespit edince bu konuyu detaylıca araştırma altına aldı.  Chang, 2 yıl süren araştırma süresi boyunca,  ıslak mendillerin içeriğinde kullanılan maddeleri ve bunların zararlarını araştırmaya başladı. Chang, ıslak mendillerin içeriğinde, cilde zarar veren methylisothiazolinone (bebek ıslak mendilleri, el ve vücut kremleri ve losyonlarda sıklıkla kullanılan bir kimyasal madde) maddesinin olduğunu tespit etti.

Küçük kıza yapılan alerji testlerinden sonra, sık sık kullandığı ıslak mendili bırakınca küçük kızın yaraları ve şişlikleri iyileşip kayboldu.

Dr. Chang, bu küçük kızın hastalığının ardından bu hastalığa benzer 5 vakayla karşı karşıya kaldı. Bu olayın üzerine doktor, yabancı bir haber sitesine verdiği röportajda, ebeveynlerin ıslak mendil kullanımını azaltmaları gerektiğini ve içinde methylisothiazolinone maddesi içeren ıslak mendilleri tercih etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Alerjik

Peki, ıslak mendillerin vücut üzerinde ki zararları nelerdir?

1.       Cilt tahrişi ve alerji: 

Islak mendillerin içeriğinde bulunan kimyasal maddeler, bazı insanlarda cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olur.  

2.       Mantar enfeksiyonları:

 Islak mendillerin cilt üzerine kullanımıyla birlikte cildin neminin artması, mantar enfeksiyonlarının gelişmesine zemin hazırlar. Özellikle bebek bezi kullanılmasıyla birlikte nemli ve sıcak bölgelerde mantar enfeksiyonu riski oldukça yüksektir.

Bakan Memişoğlu duyurdu: Erzincan Devlet Hastanesi’nin ne zaman açılacak? Bakan Memişoğlu duyurdu: Erzincan Devlet Hastanesi’nin ne zaman açılacak?

3.       Bakteriyel enfeksiyonları:

Islak mendiller, kullanıldığı yerlerde bakteri ve mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam sunar.

Editör: Haber Merkezi - SN