Kulakta meydana gelen şekil bozukluğu, bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği gibi pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu sorunun, üstesinde gelmek için cerrahi müdahale yoluyla yapılmasını önerse de, son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bantları ya da sıvılarına olan ilgi artmış durumda olduğu tespit edildi.
Anne ve babanın genetik durumuyla alakalı olarak oluşan bu durum çocuğa geçer. Kepçe kulak, anne karnında kulaktaki kıkırdağın tam olarak gelişmemesi sonucunda ortaya çıkar. Kulak bölgesindeki kıkırdak dokusu tam olarak gelişmezse, kulak şeklini alamaz ve öne doğru eğilir. Bu durumda kepçe kulak sendromu ortaya çıkar.
Son zamanlarda ise kulak deformitesine çözüm olarak, sosyal medyada ‘kepçe kulak bantları’ ya da ‘kulak düzleştiricilerine’ ile ilgili oldukça fazla paylaşım yapılıyor. Ayrıca bu kepçe kulak bantları popüler hale gelen pek çok alışveriş sitesinde de satılarak teşvik ediliyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin zararlı olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Fakat uzmanlar, bu ürünlerin zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen,
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen, konuyla ilgili olarak şunları söylemektedir: “Sosyal medyada dudağını veya kulağını yapıştıran, şakak ve yanak germe etkisi için bantlarla saç içine ipler takan pek çok kişi var. Akım haline gelen bu çılgınlıklara şaşırıyorum. Ne yazık ve üzücü ki güzellik algısı, doğallıktan ziyade yapaylaştırmaya doğru kayıyor.” ifadelerini kullandı.
‘ÖLDÜRÜCÜ ANAFİLAKTİK ŞOK OLUŞABİLİR’
Op. Dr. Ebru Şen, ayrıca kulak bantlarının zararları hakkında şunları belirtiyor: “Öncelikle kullanılan yapıştırıcının içeriği çok önemli, ancak sonuçta insan cildine hiçbiri uygun değil. Yapıştırıcının uygulandığı bölgede yara, alerji, saça yakınlık söz konuysa kişilerde lokalize kellik ve bunlara bağlı yara izleri ve alerjileri daha da şiddetlenip öldürücü olan anafilaktik şoka neden olabilir. Ayrıca, bir de sıvı içerikli kimyasallar ciltten emilirse kanserojen maddeler başka organları etkileyebilir. Bant sosyal ortamda açılırsa çok daha üzücü olur, hele de tek taraflı açılması daha da utandırıcı olacaktır. Bir de olayın psikolojik yönü var.”
Op. Dr. Şen, internet ortamında satılan her şeyin ne kadar denetlendiği bilinmediğini belirterek, “Birçok vitamin ya da reçetesiz satılan ilacın sahtesinin internette satıldığını biliyoruz. Burada alışverişi yapan kişilerin eğitilmesi olması oldukça önemlidir.
Nasıl ki ilaçların eczanelerden alınması gerektiği konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor, burada ki durum aynı. Aksi takdirde, kişilerin kulakarına nalburdan aldığı yapıştırıcıyı kullanarak bu uygulamayı yapması gibi durumlarla karşı karşı kalabiliriz." gibi ifadelerde bulundu.