Vahşi doğada ve ormanlarda da bulunan bu narin mantar türününü kendi bahçenizde güvele yetiştirebilir ve yaz kış tüketebilirsiniz.
Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştirme koşulları
- Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda yetişmediği için, bahçede veya yetiştirilecek alanlarda bazı ağaçların olması gerekiyor. Kuzu göbeği mantarı için en uygun ağaçlar ise, karaçam ağaçları. Karaçam ağaçlarının dibinde yetişen bu mantar için, topraktaki tüm yabani otlar ve zararlı maddeler arındırılmalı. Aksi takdirde mantarlarınız yetişmeyecektir.
- Tohum: Kuzu göbeği mantarı, tohumları ekilerek yetiştirilebilir. Ancak bu tohumları güvenilir adreslerden temin etmek gerekiyor. Özellikle dolandırıcılığa karşı tedbirli olmak için, ziraat mühendislerinden yardım almanız gerekiyor. Genellikle özel kitler halinde satılan bu tohumlar, ekimden sonra hızla büyümeye başlayacaktır.
- Ekim: Tohumları temin ettikten sonra, ekim yapacağınız toprağı alçı ve odun külü gibi malzemelerle zenginleştirmeniz gerekiyor. Zenginleştirme işleminden sonra, toprağı son kez çapalayıp havalandırmayı da unutmayın. Toprağı hazırladıktan sonra, tohumları kitte anlatıldığı şekilde ekime hazır hale getirin. Kit üzerinde aksi belirtilmediyse, içme suyu ve şeker pekmezini karıştırın. Tohumları bu karışıma ekleyin ve bir taşım kaynatın. Ardından 2 gün dinlendirmeye bırakın. Dinlendirme işlemi sonrasında tohumları bez yardımıyla süzerek ayırın. Hazırladığınız suyu toprağa dökün ve mantar tohumlarını toprağa aralıklı olarak ekin. Üzerini 1 cm kalınlığında toprak ile kapatın.
- Sıcaklık: Kuzu göbeği mantarı için ideal sıcaklık 15-20 derece arası. Eğer yaşadığınız bölge çok sıcak veya çok soğuksa, bu sıcaklığa gelen kadar beklemeniz gerekebilir. Özellikle sonbahar ayları veya yaz sonları kuzu göbeği mantarı için ideal zamandır.
- Ekim işlemi yapıldıktan sonra, doğru sulama sıklığı ile mantarlarınız gelişim göstermeye başlar. Yeterince olgunlaştıktan sonra ise hasat edebilirsiniz.
Önemli Not: Kuzu göbeği mantarı, yetiştirilmesi zor bir mantardır. Bu yüzden deneyimli olmayan kişiler tarafından ekilmemesi veya ekim esnasında mutlaka alanında uzman kişilerden yardım alınması önerilir. Aksi takdirde zehirli mantarlarla karşılaşabilirsiniz. Doğada bulduğunuz hiçbir mantarı bilinçsizce toplamayın. Mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini unutmayın.
Editör: Haber Merkezi - SK