Türkiye, enflasyon sorununu çözmeye çalışırken milyonlarca vatandaş, asgari ücrete yapılacak ek zamı merakla bekliyor. Çalışanlar, "Asgari ücret ek zam alacak mı? Asgari ücrete zam gelecek mi?" sorularını araştırırken, ekonomistler geleceğe dair karamsar bir tablo çiziyorlar. Alım gücünün giderek azaldığı bir ortamda ekonomistler, asıl sorunun 2024 yerel seçimleri sonrasında ortaya çıkabileceğini vurguluyorlar. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, asgari ücret bekleyen vatandaşlara kötü bir haber vererek sıfır zam ihtimalini dile getirdi.

ÜNLÜ EKONOMİSTTEN KÖTÜ HABER: ASGARİ ÜCRETE SIFIR ZAM ŞOKU Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, KKM'deki son gelişmeleri, hükümetin OVP politikalarını ve 100 günlük ekonomi performansını değerlendirdi. KKM'nin ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Babuşcu, şu açıklamalarda bulundu:

"KKM, 2021 yılının sonunda AKP hükümeti tarafından bir kurtuluş umudu olarak görülüyordu, ancak aslında büyük bir tehlike taşıyordu. Bu tehlikenin farkına varılmadı ve hatalar yapıldı. İki yıl boyunca ekonomistler, akademisyenler ve vatandaşlar uyarılarda bulundu, ancak hükümet bu uyarılara kulak asmadı. KKM, bu süreçte ciddi bir sorun haline geldi. Hükümet, bu sorunu çözmek için çeşitli yöntemler arayışında, ancak bu kolay bir görev değil."

"KKM SORUNUNUN TASFİYESİ DİKKATLE YAPILMALI"

KKM sorununu çözmek için dikkatli ve planlı bir şekilde hareket etmek gerektiğini vurgulayan Babuşcu, disiplinli bir tasfiye süreci olmadan kriz riskinin artabileceğini belirtti. KKM'nin Türkiye ekonomisi için büyük bir kayba yol açabileceğini söyleyen Babuşcu, tasfiye işleminin hızlı değil, zaman içinde yapılması gerektiğini ifade etti. Bu sürecin bankalar ve bankacılar aracılığıyla yürütülmesi gerektiğini belirten Babuşcu, hükümetin dikkatli adımlar atmaya başladığını sözlerine ekledi.

"100 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ İHTİYACI VAR"

Babuşcu, KKM'nin tasfiyesi için Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırmak ve KKM'yi karşılayacak kadar güçlü bir rezerve sahip olması gerektiğini belirtti. Ancak vatandaşların büyük bir kısmının dövizde kalma eğiliminde olduğunu söyleyen Babuşcu, hükümetin hızlı bir tasfiye sürecine girişmesi durumunda büyük bir döviz yükümlülüğüyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Bu nedenle tasfiyenin dikkatli ve zamanlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

ATM'lerde müşterileri kızdıran duruma çözüm bulundu... ATM'lerde müşterileri kızdıran duruma çözüm bulundu...

"2024 SONRASI ACI REÇETE BEKLENİYOR"

Babuşcu, hükümetin 100 günlük ekonomi politikasının sözlü açıklamalardan öteye gitmediğini belirtti ve 2024 Mart seçimlerine kadar yumuşak bir geçiş dönemi planlandığını düşündüğünü ifade etti. Ancak Nisan 2024'ten sonra ciddi bir ekonomik sıkıntının ortaya çıkabileceğini öngören Babuşcu, enflasyonun altında zam yapılacağını ve vatandaşların zor bir ekonomik döneme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.