Yapılacak seçimler doğrultusunda muhtar olmakla beraber, çoğu mahalle için büyük bir öneme sahip meslekler içerisinde geliyor. Birçok kişi nasıl muhtar olabileceği konusunda internet üzerinden bilgi araştırması yapıyor.

İşte; muhtar nedir, görevleri nelerdir?

Resmi kurum olarak da muhtar birçok farklı işleme yapıyor. Bireysel olarak mahalle açısından vatandaşların işlerini yerine getirme açısından ön plana çıkıyor. Bu işler duruma bağlı olarak yetki bazında değişkenlik gösteriyor.

MUHTAR NEDİR?

Kelime anlamı üzerinden ele alındığı zaman muhtar, ‘seçilmiş kişi’ şeklinde ifade ediliyor. Genel olarak bir köy ya da bir mahallenin yönetiminden sorumlu kişi olarak ele alınıyor. Köy ve mahalleler için tüzel kişiliği ele alırken, 5 yıllık bir görev süreci bulunuyor. Bölgedeki mahalle ya da  köy halkı tarafından seçimle gelen muhtar, azaları ile beraber gerekli görevleri yerine getiriyor.

MUHTARIN GÖREVİ NEDİR?

Tüzel kişilik olarak resmi kapsamda muhtar, belli bir mahalle ya da  köyün etki dahilinde kurumsal işleri yerine getiriyor. Aynı zamanda yasaları halka duyurulmasıyla, yerel olarak devlet üzerinden işlerin yapılmasında da ön plana çıkıyor. Mahalle ya da köy halkı sakinlerinin işlerini tamamlıyor.

MUHTAR NASIL OLUNUR?

 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 25 yaşını tamamlamış her birey muhtar olabiliyor. Seçim üzerinde ilgili köy ya da mahalle sakinlerinin verdiği oylar üzerinden en çok oyu toplamayla beraber muhtar olunuyor. Ülke çapında belediye seçimleri ile beraber aynı zamanda gerçekleştiriliyor. Ayrıca kişinin muhtar olabilmesi için mutlaka ilgili mahalle ya da köyde 6 aydan fazla süreyle ikamet etmesi gerekiyor.

 MUHTAR OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Muhtar olabilmek için öncelikle T.C. vatandaşı olunması gerekiyor. Aynı zamanda bireyin 25 yaşın üzerinde gerekiyor. Diğer yandan muhtar olabilmek için en önemli şartlar içerisinde, ilgili köy ya da mahallede en az altı ay süreli ikamet ediyor olması gerekiyor.  Ayrıca yüz kızartıcı herhangi bir işe karışmamış ve adli sicil kaydı bulunmamış olması gerekiyor. Bu kriterleri taşıyan kişiler seçim zamanı adaylığını koyarak en fazla oyu almak suretiyle muhtar olabiliyor.

 MUHTARIN GÖREVİ NELERDİR?

 5 yıllık görev süresi içerisinde 4 tane aza ile beraber muhtar belli başlı bazı görevleri yerine getiriyor.

 - Bireysel olarak köy ve mahalledeki sakinlerin kurallar nezdinde ilgili ikamet işlerini gerçekleştirmek.

TMMOB’dan basına darbe TMMOB’dan basına darbe

 - Yol ve çeşme gibi farklı ihtiyaçları ilgili kurumlara bildirmek.

 - Merkez yönetim üzerinden bir temsilci olarak, kanun nezdinde gerekli hükümet uygulamaları ve yönetmelikleri bölge halkına duyurmak.

 - Seçim dönemleri içerisinde sandık seçim kurullarında bulunmak.

 - Asker çağına gelmiş kişilerin çizelgelerini bildirmek.

 - Seçim listeleri askıya asmak ve gerekli seçim kağıtlarını sunmak.

 - Salgın hastalıklar ve benzeri durumlar karşısında anında ilgili kurumları bilgi vermek.

 - Bölgesi'nde yer alan yardıma ihtiyacı olan kişiler için, devlet üzerinden onlara destek sağlamak.

MUHTARLIK SEÇİMİ HANGİ TARİHTE?

Muhtarlık seçimi 31 Mart 2024 Pazar günü mahalli ve yerel seçimlerle beraber yapılacak.

2024 MUHTAR MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücrete yüzde 49 zam gelmesiyle; 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret 17 bin 2 lira olarak açıklandı.  Buna göre muhtar maaşı 17 bin 2 TL oldu.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK MUHTARLIK MAAŞLARI NE KADAR?

Resmi Gazete’de 15 Nisan 2022 tarihinde yayımlanan düzenlemeye göre muhtar maaşları asgari ücret seviyesine çekildi. Böylelikle muhtar maaşları 17 bin 2 TL oldu. Bütün muhtarların maaşı, köy ya da mahalle fark etmeksizin aynı ücrete tabidir. Muhtar maaşları her yerde aynı ücrete tabidir.   

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ