Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür on milyonlarca insanın korkuyla beklediği büyük Marmara Depremi’ne ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

Çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulacak Çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulacak

Kocaeli'de katıldığı bir sempozyumda İstanbul için çarpıcı açıklamalarda bulunan Görür, Marmara'da muhakkak deprem olacağını söyledi. 

“BURAYI BİR DEPREM DOLDURACAK”

Sputnik’in haberine göre Görür, “Birincisi 1912’de Şarköy'de Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde deprem var, 1999’da Kocaeli'de deprem var. İkisinin ortası Marmara Denizi. Sismik bir boşluk oluştu. Bu sismik boşluk matematiksel olarak muhakkak dolacak. Yani muhakkak burayı bir deprem dolduracak. En son deprem de bu fay üzerinde 1766 yılında. Ortalama 250 senede bir deprem üretiyor. 250’ye 1766 daha koyarsanız bugünlere gelirsiniz ve nitekim yapılan bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığını bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” uyarısında bulundu.

Naci Görür Deprem Dolduracak 1

GÖRÜR'DEN 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREM UYARISI

Naci Görür, daha önce Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7.2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7.5 büyüklüğünde deprem öngördüğünü paylaşmıştı.

Naci Görür'den Karadeniz depremi ile ilgili açıklama

Bölgede panik yaratan ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den ilk değerlendirme geldi.

Görür, depremin Batı Karadeniz Havzası’nda ve kuzey Doruca orojeni üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

Naci Görür, burada kuzeydoğuya doğru uzanan horst ve grabenler bulunduğunu söyledi.

Naci Görür, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Karadeniz’de 5,0 deprem oldu. Deprem B.Karadeniz Havzasında ve kuzey Doruca orojeni üzerinde burada NE uzanan horst ve grabenler var (Dinu vd 2005)"

Tsunami riski var mı? Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı

Saha tarama çalışmalarında olumsuzluk kaydedilmeyen deprem sonrası Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı bir canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

"30-35 tane 4 büyüklüğündeki deprem enerjisine sahip"

Ersoy, "Deprem tarihinde çok fazla verimiz olan bir yer değil çünkü büyük depremler yaşanan bir bölgedeyiz. Ama bu tamamen depremden arınmış bir yer değil elbette. Zaman zaman buna benzer depremler oluyor. Hatta bu deprem 4.8 olarak verildi ama bazı kaynaklar 5.3 olarak veriyor. Bunun şöyle bir önemi var; yani bu 30-35 tane 4 büyüklüğündeki deprem enerjisine sahip" ifadelerini kullandı.

Büyük bir deprem bekliyor mu? Tsunami riski var mı?

"Büyük bir tehlike beklemiyorum" diyen Ersoy, "Mesela 6’yı geçen depremler olsa şöyle bir senaryo olabilir; bu depremler denizaltı heyelanlarını tetiklediği takdirde tsunami bile yaratabilir" dedi.

“Karadeniz Bölgesi için tsunami riski var mı” sorusuna yanıt veren Ersoy, “Şu an için yok” cevabını verdi.

Editör: Haber Merkezi - SK