İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli olduktan sonra deprem çalışmalarına özel olarak sürdüren ve yerinde incelemeler yapan Naci Görür, emeklilik hayatını da boşa geçirmiyor. İncelediği ve analiz ettiği noktaları vatandaşlarla paylaşan Naci Görür, TRGT Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Görür, Marmara beklenen Marmara depreminde tarihin daha da öne geldiğini ifade etti. İşte Görür'ün deprem beklediği 3 nokta:

1. ADANA TEHLİKE ALTINDA

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremleri nedeniyle ortaya çıkan enerjilerin Adana bölgesini tehdit ettiğini ifade eden Naci Görür, "6 Şubat depremleri olduktan sonra Adana ve Hatay​'a dikkat çekmiştik. Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fayları kırıldıktan sonra genellikle açığa çıkardıkları enerjinin bir kısmını kırılmayan yerlere transfer ederler. Dolayısıyla kırılmayan yerler kırılır. Adana havzası doğu Anadolu fayının doğrudan doğruya devam ettiği bir havzadır. Bingöl Karlıova'dan başlar Elazığ'dan Malatya üzerinden Maraş'a doğru gelir Maraş'tan sonra Adana havzasına doğru devam eder. Bizim düşüncemiz transfer ettiği enerjilerin sebep olacağı bazı depremler bekliyoruz. bunların bir kısmı Malatya fayı üzerinde olabilir." ifadelerini kulandı.

Naci Görür Deprem Öne Çekildi

ADIYAMAN'DAN HAKKARİ'YE KADAR ETKİLER

Görür, Adana havzasında yaşanacak depremin etkisinin oldukça güçlü olduğunun altını çizerek, Adana havzasında da böyle bir depremin İskenderun tarafına doğru olma olasılığı var. Adıyaman'dan tutun Hakkari'ye kadar olan Cilo Dağları'nın bulunduğu bölgede bir bindirme zonu var. Oranın da bu depremden etkilenmiş ve stres biriktirmiş olacağını düşünüyoruz." dedi.

İkinci el araç satışında yeni sistem 27 Eylül'de başlıyor İkinci el araç satışında yeni sistem 27 Eylül'de başlıyor

2. YEDİSU FAYININ ELİ KULAĞINDA

Bingöl bölgesinde son olarak 1784 yılında büyük bir depremin meydana geldiğini hatırlatan yer bilimci, "Adıyaman ve Hakkari arasında da böyle depremlerin olması beklediğimiz bir konu olmaktadır. Bir başka beklediğimiz yer de Bingöl Karlıova ile Erzincan arasında Yedi Su fayı dediğimiz o fayın kırılması. Çünkü o fay en son 1784'te bir deprem üretmiş 7 küsürlük ve o günden bu güne deprem üretmemiş. Dolayısıyla Tunceli Pülümür bölgesinde de bekliyoruz. Olacağını düşündüğümüz depremler 6 ve 7'ler mertebesinde deprem. onun altındakileri bu tanım içerisine koymuyoruz. bunlar olabilir ama asıl mekanizmanın beklediği daha çok 6 ve 7 mertebesinde olan depremdir. Dün mesela Pülümür de 4.1 oldu. Halen daha Pülümür büyük bir depreme gebe." şeklinde uyarılarına devam etti.

3. 'MARMARA'NIN KAÇARI YOK'

Marmara'da olacak depremin nedenlerinden bahseden Görür, "Çünkü Marmara bölgesinde bu deprem olacaktır. bunun nedeni Marmara'nın altında 160 km uzunluğunda canlı bir fay vardır. Bu fayın önemli bir kesimi en son 1766 yılında deprem üretmiştir. Dolayısıyla şimdi bu fayın 250 sene de bir deprem ürettiğini düşünürsek zamanı geçmiştir birincisi bu." dedi ve sözlerini sürdürdü:

İkincisi Marmara denizinin doğusunda 99'da deprem oldu batısında 1912'de Şarköy'de deprem oldu ikisinin ortası denizin içinde deprem 1766'dan beri olmadı bir sismik boşluk oluştu. Dolayısıyla burada bir deprem olacaktır.

DEPREMİN TARİHİ ÖNE ÇEKİLDİ

Marmara'nın altında oluşan stresin deprem tarihini öne çektiğini belirten Naci Görür, "Üçüncü bir neden de 99 depremleri Marmara'nın altına bir stres transfer etti. Marmara'nın altında birikmiş enerjiyi daha fazla arttırdı olacak depremi öne çekti. Bizim denizde yaptığımız 8 gemiyle yaptığımız uluslararası araştırmalar gösteriyor ki İstanbul bir depreme gebedir. İstanbul maalesef depreme hazır değil" diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi - SK