Türkiye genelinde ocak –temmuz döneminde kaydedilen 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkulün 675 bin 327’sini konutlar oluştururken, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğu arsa ve tarlalardan oluşan konut dışı gayrimenkuller oldu.

toplu konut

Arsa ve tarlaların büyük çoğunluğu oluşturduğu gayrimenkul satışları ocak – temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekora koştu. Türkiye genelinde 7 aylık döneminde 675 bin 327 konut satışları olurken toplamda 1 milyon 617 bin 812 olarak gerçekleşti.

Geçen senenin aynı dönemine göre toplam gayrimenkul satışlarında yüzde 6,6 azalış görülürken konutta yüzde 17,7 düşüş arsa ve tarla satışlarında ise yüzde 3,3 artış yaşandı.

Ocak- temmuz dönemleri dikkate alındığında 2022’de 912 bin 488, 2021’de 742 bin 583, 2020’de 608 bin 353, 2019’da ise 525 bin 740 adet olarak kaydedilen arsa ve tarla gayrimenkul satışları bu yıl rekora koştu.

satlık arsa

KONUTTAN ÇOK ARSA VE TARLA SATIŞI YAPILDI

Toplam gayrimenkul satışları içinde arsa ve tarla gayrimenkullerin oranı ilk kez yüzde 58,3’e ulaştı. Bu oran son 10 yılda yüzde 44,07 ile yüzde 54,07 arasında oluştu.

Bedelli askerlik ücreti belli oldu! Bedelli askerlik ücreti belli oldu!

Uzmanlar, Arsa ve tarla gayrimenkul satışlarında görülen bu artışı değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler...

'KONUTTAKİ YÜKSELİŞ YATIRIMCIYI ARSA VE TARLAYA YÖNLENDİRDİ'

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, konut dışı gayrimenkul satış oranının tarihi bir rekor olduğunu dile getirerek 3-4 yıl önce tam tersi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını aktardı.

Taş, "Konut fiyatlarındaki artış ve özellikle ikinci el konutta ulaşılabilirliğin azalması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ile deprem ve Covid-19 sonrası arsa ve tarlaya ilginin devam etmesi bu rekoru getirdi." dedi.

Taş, konut dışında oluşan talebin özellikle büyükşehirlerde çeperlere doğru ve komşu şehirlere doğru yoğunlaştığını belirterek "İstanbul'da çeperlerde halen iyi fırsatlar olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcıların konut dışında ortalama 1-2 milyon lira seviyesinde yatırım yaptıklarını gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.

'ARSAYA YÜKSEK TALEP SÜRECEK'

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise özellikle konut için yeterli birikimi olmayan yatırımcıların daha çok prim beklentisiyle arsa ve tarlada yatırım yaptıklarını aktararak bazı gayrimenkul şirketlerinin de bu alandaki talebi değerlendirdiklerini dile getirdi.

Özgün, bazı gayrimenkul şirketlerinin bu yüzden markalı konut satışına başladığını belirterek "Biz de konut projelerimizin yanında arsa projelerimizi de ihmal etmedik. Konuttaki artışlar ve faiz politikaları nedeniyle yatırımlar arsaya yöneldiği için bu alanda Ankara, Antalya ve Afyonkarahisar gibi illerde arsa projesi geliştirdik. İmarlı, tapulu ve altyapısı hazır parseller sunduğumuz arsa projelerimizin yenileri için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Özgün, "Önümüzdeki süreçte kur korumalı mevduat, altın ve döviz gibi alanlardaki birikimlerin arsa ve tarlaya gözle görülür bir şekilde transfer edileceğini düşünüyoruz." diyerek arsa alımına yönelik yüksek talebin devam edeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

konut fiyatları2

'KONUT SATIŞLARI ZAYIFLIYOR'

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman da konut satışlarındaki zayıflama eğiliminin sürdüğünü belirterek, buna etki eden yüksek fiyat ve düşük arz gibi konulardan bahsetti.

Büyükduman, "Konut dışı satışların çok büyük bölümünü arsa ve tarlalar oluşturuyor. Bu alanda satışlar artmaya devam ediyor. Enflasyondan kaçan ancak konuta erişemeyenler arsa ve tarlaya koşuyor." şeklinde konuştu.

'MAKET ÜZERİNDEN ARSA ALMAYIN!'

Son dönemlerde İstanbulluların arsa baktığı yerlerin başında Silivri ve Trakya geliyor. Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök arsa ve tarla alımına ilişkin uyarılarda bulundu.

arsa tarla

Altınkök, enflasyona karşı parasını korumak isteyen yatırımcıların özellikle de birikimleriyle konut alamayanların ve önce Kovid-19 nedeniyle daha sonra ise deprem nedeniyle İstanbul'un şehir merkezinden uzak en yakın bölgelerde kalabilecekleri bir yer aradıklarını ve bu amaçla Silivri ve Trakya'yı tercih ettiklerini ancak bu yükselen talebi fark eden bazı fırsatçıları da harekete geçtiğini söyledi.

Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satışlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Altınkök, özellikle küçük yatırımcıların arazi hisselendirme işi yapanların kapısını çaldığını belirtti. Bu işi yapan bazı kişilerin hisseli tarla satışları yaparken satışa koydukları bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerine konut yapma izni verileceği gibi vaatlerde bulunduklarını aktararak şöyle konuştu:

"Hatta göstermelik maket projeler de üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor. Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerekiyor.

Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz. Yatırımcılar bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Maketten arsa ve tarla almamalı. Bir arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı." Diye açıklamada bulundu

Editör: Haber Merkezi