Zaman zaman vücutta ya da yüzde daha önce görmediğiniz sivilceler oluşabiliyor. Bazen hem dudak hem de ağız kenarlarında ağrılı sivilceler çıkabiliyor. Tıp dilinde Perioral Dermatit denilen ağız kenarlarındaki sivilceler nasıl yok edilir? İşte, haberin detayında…
Hafif kaşınma ve yanmayla ortaya çıkan çene ya da ağız kenarlarındaki sivilceler uzun süre geçmeyebiliyor. Çıkan bu sivilcelerin kesin çözümü için o sorunun altında yatan nedenin bilinmesi gerekiyor. Bu sebebin bilinmesi o sorunun tekrarlanmaması için yapılması gerekenleri bilmek anlamını taşıyor. Dudak çevresinde oluşan sivilceler kir, yağ, makyaj kalıntıları vb. gibi etkenlerle ortaya çıkabiliyor. Eğer bir de yağlı cilt tipine sahipseniz, bu sivilcelerin görünmesi normaldir. Ağız kenarında çıkan sivilceler, genellikle ergenlik döneminde sıklıkla rastlanır. Estetik görsel açısından büyük sorunlara yol açan bu sivilceler, tıp dilinde Perioral dermatit olarak adlandırılıyor. Hastaların çoğu 20-35 yaş arası genç kadınlardan oluşuyor. Perioral dermatit; kronik bir hastalıktır. Hastalık günler içerisinde yatışarak, alevlenerek seyrediyor. Tedavi edildiği takdirde iz bırakmadan ilerlemesi duruyor.
PERİORAL DERMATİT NEDENİ OLABİLECEK FAKTÖRLER:
Tahriş reaksiyonları
Kortizon kullanımı
Ultraviyole ışıları
Hormonlar
Demodex folliculorum paraziti
DUDAK KENARLARINDAKİ SİVİLCELER NASIL GEÇER?
Sivilcenin üstüne akşam yatmadan sarımsak sürerek, haftada iki kez uygulayın.
Temiz cilde kil maskesi uygulayarak, haftada bir tekrar ederek kurtulun.
5,6 damla limon, bir çorba kaşığı yoğurt ve maske kıvamına gelene kadar da karbonat ekleyip maske yapın. Hafta da iki kez uygulayarak sivilcelerden kurtulabilirsiniz.