Oruçlu kimsenin iftar anında yapacağı duaların reddedilmeyeceği müjdesini veren Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) hakkındaki hadisler, oruç tutanların iftar öncesinde yapacakları duaların büyük önem taşıdığını vurguluyor. İftar sofrasında beklerken edilecek duaların Allah katında makbul olduğuna dair hadisleri araştırdık ve işte Hz. Muhammed Mustafa (sav)'in iftarı açarken okuduğu dua...

Hz. Muhammed Mustafa (sav), iftar anında okunacak duaların geri çevrilmeyeceği müjdesini verirken, bazı rivayetlerde iftar öncesi ve iftar anında yapılacak duaların önemine değinilmiştir. Camiü's-Sağir ve el-Azizi gibi kaynaklarda, 'iftarını açıncaya kadar...' veya 'iftarını açtığı zaman...' ifadeleri kullanılmıştır.

Peygamber Efendimiz'in (sav) bu dualarla iftarı açması, Müslümanların iftar öncesinde yapacakları duaların önemini vurgulamaktadır. Bu dualarla Allah'a yönelen müminler, iftarın bir ibadet olduğunu hatırlar ve bu anı daha manalı kılarlar."

Efendimiz (sav)'in yaşantısına baktığımızda, iftar öncesi yapılacak duaların önemine dair pek çok örnek bulunmaktadır. İftar sofrasında beklerken edilecek dua örnekleri söylediği görülmektedir:

Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım." (Ebu Davud, Savm, 22)

اللهمّ لك صمت وعلى رزقك أفطرت

Kasım ayında yenebilecek en lezzetli balıklar... Kasım ayında yenebilecek en lezzetli balıklar...

Allahım! Senin rızân için oruç tuttuk, senin verdiğin rızıkla orucumuzu açtık, bizden kabul buyur; çünkü sen her şeyi işiten ve bilensin” (Dârekutnî, II, 185; ayrıca bk. Şevkânî, IV, 247).

اللهمّ لك صمنا وعلى رزقك أفطرنا فتقبّل منّا إنّك أنت السميع العليم

Bu dualar, orucun ibadet olma niteliğini vurgular ve kişinin niyetini Allah'a açıklamasını sağlar. Oruç, bir ibadet olarak sadece Allah'ın rızası için tutulur ve bu dua, oruçlunun niyetini açıkça ifade etmesini sağlayarak ibadetin ruhunu ve amacını güçlendirir.

Bu dua aynı zamanda oruç tutmanın Allah'a olan teslimiyetini ve O'na güvenini ifade eder. Oruç tutan kişi, Allah'a inandığını, O'na dayandığını ve O'ndan rızkını beklediğini ifade eder. Ayrıca, dua iftarın bir niyet ve samimiyetle yapılması gerektiğini hatırlatır.

Peygamber Efendimiz'in bu dua ile orucu açması, Müslümanların her ibadetlerinde niyetlerini Allah'a arz etmelerinin önemini vurgular. Bu dua, iftarın bir ibadet olarak yapılması gerektiğini hatırlatır ve oruçlunun Allah'a olan bağlılığını, teslimiyetini ve güvenini pekiştirir.

Editör: Haber Merkezi - SN