Zikir, sürekli Allah'ı hatırında tutmak ve devamlı Yüce Yaratan'ın gözetiminde olduğunun bilincinde olmaktır. Zikir, Allah'ı anmak üzere yapılması veya söylenmesi tavsiye edilen, hamd, dua, tesbih ve ibadet gibi söz ve fiillerdir. Zikir, Allah'ın varlığının, birliğinin ve sonsuz kudretinin delili olan pek çok konuyu düşünmek, tefekkür etmektir.

Allah'ı zikretmek, inanan kalbin gıdası, derdinin şifası ve kurtuluş vesilesidir. Allah'ın en güzel isimlerini zikretmek, O'nun ismini, azametinin farkına vararak tekrar tekrar dillendirmek, gönüle ve zihne yerleştirmektir. Zikir, Mümin kalplerin neşesi, ıstıraplı gönüllerin huzur kaynağıdır. İşte günlük çekilecek zikirler ve anlamları;

Sübhanallahi Ve Bihamdihi Zikri: Allah’ı hamd ile tesbih ederim.

Sübhanallahi Ve Bihamdihi Sübhanallahil Azim Zikri: Allah’ı hamd ile tesbih ederim, büyük Allah’ı tesbih ederim.

La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Zikri: Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, ancak Allah’ın tevfik ve yardımıyladır kelimesidir. Kul bunu söyleyince: Kulum hakkı teslim etti ve benden onu selamette kılmamı istedi der.

La İlahe İllallah Zikri: Allah’tan başka ilah yoktur.

Sübhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahü Vallahü Ekber Zikri: Allah eksik sıfatlardan beridir. Hamd Allah’a aittir. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür.

Sübhanallah: Allah noksanlardan münezzehtir.

Elhamdülillah: Şükür Allah’a aittir, Allah’a şükürler olsun, hamd Allah’a aittir.

Allahu Ekber: Allah en büyüktür. Allah her şeyden üstündür, uludur, azametlidir.

Esma-ül Hüsna Zikri: Muhakkak ki Allah Teâlâ’nın doksan dokuz ismi vardır. Kim bunları bilirse cennete girer.

Hasbünallahü Ve Ni’melvekîl Zikri: Allah bana yeter. O ne güzel vekildir.

Allâhümme Salli Alâ Seyyidina Muhammedin ve Alâ Âli Seyyidina Muhammed: Ey Allahım! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e evladu iyaline ashabına salat ve selam eyle."

Lâ ilâhe illâllâhü vahdehü lâ şerîke leh lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr: Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur; o tektir, ortağı yoktur. Mülk onundur, hamd ona mahsustur ve o her şeye kadirdir.

"Türkiye'de en güvenilir kurumlar hangileri?" anketi "Türkiye'de en güvenilir kurumlar hangileri?" anketi

Sübhânellâhi ve bi-hamdihî, sübhânellâhi'l-azîm: Allâh’ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh’ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.

İslam'da ve Ramazan ayında haram olan davranışlar nelerdir?

Haram terimi İslam'da yasaklanmış, dinen sakıncalı veya günah olarak kabul edilen davranışları ifade eder. İslam'da haram olan şeyler, genel olarak ahlaki, dini ve toplumsal düzeni korumak amacıyla belirlenmiştir. İşte genel olarak İslam'da haram kabul edilen bazı davranışlar ve eylemler:

Orucu bozan davranışlar: Ramazan ayında orucu bilerek ve isteyerek bozan her türlü davranış (yeme, içme, cinsel ilişkiye girme vb.).

Şirk koşmak: Allah'a ortak koşmak, yani O'na denk bir varlık veya güç atfetmek haramdır.

Hırsızlık ve yolsuzluk: Başkalarının malını izinsiz olarak almak veya haksız kazanç elde etmek haramdır.

Yalan söylemek ve dedikodu yapmak: Yalan söylemek, iftira atmak, dedikodu yapmak gibi kötü niyetli konuşmalar haramdır.

Zina ve cinsel ilişki öncesinde ve dışında davranışlar: Evlilik dışı cinsel ilişki, zina gibi davranışlar haramdır.

Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı: Alkol tüketimi, uyuşturucu madde kullanımı gibi bağımlılık yapan maddeler haramdır.

Domuz etinin tüketimi: İslam'da domuz eti tüketmek haramdır.

Faiz kazancı: Faiz veya riba kazancı elde etmek haramdır.

Yalan yere yemin etmek ve sözünde durmamak: Yalan yere yemin etmek, verilen sözü tutmamak gibi güveni sarsıcı davranışlar haramdır.

İftira atmak ve hakaret etmek: Masum kişilere iftira atmak, hakaret etmek gibi kötü davranışlar haramdır.

Editör: Haber Merkezi - SN