Esmek, üzümün insan beslenmesindeki önemine ek olarak, sarmalık asma yaprağının üretimindeki potansiyel gelir kaynaklarına vurgu yaparak projenin ilerlemesini açıkladı.

Kırmızı et fiyatlarında sezon sonu artışı... Kırmızı et fiyatlarında sezon sonu artışı...

PROJENİN GEREKLİLİĞİ VE POTANSİYEL

Esmek, projenin gerekliliğini şu sözlerle dile getirdi: "Üzüm, insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra birçok değerlendirme şekliyle birlikte oldukça yaygın üretimi yapılan bir tür. Aynı zamanda salamuralık asma yaprağının ambalajlanması ya da taze tüketilmesinin de üreticilere ve sektöre ilave bir gelir kaynağı oluşturması açısından önem arz etmektedir. Bizler böyle bir projenin yapılmasının uygun olduğunu düşündük ve çalışmalara başladık."

üzüm bahçesi

ÜRETİMİN YOĞUN OLDUĞU İLLER

Sarmalık asma yaprağı üretiminin en yoğun olduğu illeri sıralayan Esmek, "Şu anda Tekirdağ, Manisa, Denizli, Gaziantep, Kilis, Konya, Nevşehir gibi illerimizde yoğun bir şekilde üretim yapılmaktadır." ifadelerine yer verdi.

ÜRETİMDEKİ POTANSİYEL VE HEDEFLER

Üretimin temel nedenlerine dikkat çeken Esmek, asıl amacın üretim miktarının artırılmak olduğunu vurguladı.

"Üretimin asıl nedeni, hem üzüm hem de yaprak üretiminin bir arada yapılabilmesi ve anında nakde çevrilebilmesidir. Son yıllarda Erzincan'da sarmalık asma yaprağı üretimi ve üzüm üretimi büyük bir ivme kazandı. 2022 TÜİK verilerine göre, 9 bin 500 dekar alanda 6 bin 500 ton üzüm üretimi söz konusu. Ancak bu miktar, Türkiye ortalamasının biraz altında kalmakta. Bizim amacımız, bu üretim miktarını artırmaktır. Sarmalık asma yaprağının kolay depolanabilir ve pazarlanabilir olmasını, üreticilerimizin tercih etmesi için önemli bir neden olarak görüyoruz. Ekolojinin üzüm üretimi için uygun olmadığı dönemlerde sarmalık asma yaprağı üretimi devam edebilmekte. Bu sayede üreticiler gelirlerinde bir ara olmadan üretime devam edebiliyor."

ZİRAİ MÜCADELE VE İLAÇLAMA SORUNU

"Üzüm üretimine yönelik olarak kurulan bağlarda, zirai mücadele amaçları doğrultusunda birtakım ilaçlama işlemleri gerçekleştirilmekte. Ancak bu ilaçlamaların sayısı oldukça fazla. Doğal olarak, yapılan ilaçlama sayısı arttıkça, üzüm ve yaprak üzerinde belli bir miktar kalıntı bırakmakta. Üzüm üretilene kadar yapılan ilaçlamaların sayısı ve yaprakların alındığı dönem itibarıyla düşündüğümüz zaman kalıntısız yaprak hasat etmek oldukça güç. Dolayısıyla, zirai mücadeleyi üzüm üretimine yönelik olarak ayrı bir şekilde, sarmalık asma yaprağı üretimine yönelik olarak da farklı bir şekilde yapmanın gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, projenin asıl kurgu amacı insan sağlığını korumayı ve çiftçi ve üreticilere ek gelir kaynağı sağlamayı amaçlamaktadır."

VERİ TOPLAMA VE EKONOMİK ANALİZLERİN SON AŞAMASI

Esmek, projenin içinde gerçekleştirilen çalışmalara dair şu ifadeleri kullandı:

"TAGEM tarafından ve Ermina Gıda Şirketi tarafından desteklenen projede, Erzincan'da yoğun olarak yetiştirilen kara erik, standart üzüm çeşidi ve yerel olarak yetiştirilen kabuğu yufka çeşidi kullanıldı. Proje birinci aşamasında, bağın kurulumu ve bağın tesis edilerek destek sistemlerinin kurulmasıyla başladı. Daha sonra tesis edilen bağ üzerinde ikinci aşamada verilerin alınması aşamasına geçildi. Bu süreçte dört farklı şarj uygulaması yapıldı. Şarj uygulamaları, omcaların üzerinde bırakılan göz sayısını asma yaprağının üretiminde verim ve kalite üzerindeki etkisini gözlemlemek amacıyla gerçekleştirildi. 2023 yılı sonu itibariyle de projemizin son yılı. Hem üzüm hem asma yaprağı üretimine yönelik verilerimizi aldık. Yıl sonunda ekonomik analizler yapılacak ve hangi üretimin rantalı ve ekonomik olduğu konusunda bilgi sağlanacaktır."

Son olarak, Esmek projeye katkı sağlayan birçok kişiye teşekkür ederek şunları belirtti:

"Proje ekibinde yer alan, o dönem kurumun müdürü olan ve şu an itibariyle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yapan Sayın Birol Karadoğan'a, proje liderimiz Nalan Kalkan'a ve projede yer alan proje yardımcılarına, enstitü çalışanlarına ve Ermina Gıda Ticaret şirketini temsil eden Suhabi Okumuş'a ve projeye destek olan herkese teşekkür ediyorum."

Haber: Seher Özbilir

Editör: Seher Özbilir -0