Şeker pancarı taban fiyatı açıklandı: Üretici fiyattan memnun değil

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı taban fiyatını ton başına bin 855 TL olarak açıkladı. Çiftçinin beklentisi ise 2 bin 300- 2 bin 500 TL arasındaydı.

Geçen yıl şeker pancarı fiyatı bin 1450 TL olarak belirlenmişti. Buna göre bu yıl yüzde 27 artırılmış oldu.

Pancar üreticisi alım fiyatını daha yüksek beklediklerini ifade ederek, “Pancar fiyatında çiftçinin beklentisi yüksekti. Her şeyin artışına göre bizde 2300-2400 TL bekliyorduk. Şu an bir torba şeker 1400 TL bizim pancarımız 1800 TL. Bir de bunun polar durumu var. 16 polar olursa 1800 TL alıyoruz. Ama 16 polar olmazsa 1600-1700 TL civarında alıyoruz. Taban fiyatı dışında bir sıkıntımız yok. Şeker fabrikasından yana da bir sıkıntımız yok. Zaten fabrika bize hükümet fiyat açıklamadan önce 1800 TL verdi. Hükümet o rakamı belirleyince fabrika da üstüne çıkamadı bize aynı fiyatı uyguladı. Çiftçi fabrikadan şekerini alıyor, tohumunu, avansını alıyor.  Hükümet rakamı öyle belirleyince onlarda aynı fiyatı uyguladılar” dedi.

Ayrıca destek ödemelerine ilişkin konuşan üretici “Çks (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ne kaydını yapan herkes destek alıyor. Onda sıkıntı yaşamıyoruz. Destekleri yeterli bulanda var bulmayanda var. Ama pancardan kar edemezsek başka bir bitkiye yöneleceğiz. Pancar şart değil Erzincan’ın toprağı verimli ne eksek veriminin karşılığını alırız” şeklinde konuştu.

Rektör Levent, söylentilere son noktayı koydu! Rektör Levent, söylentilere son noktayı koydu!

“BU ŞEKİLDE YA BİR SENE DAHA DAYANIRIZ. YA DA HİÇ DAYANAMAYIZ”

Üretici, “Ekim işlemini merkezde yapıyoruz. Benim yaklaşık 3000-3500 ton pancarım oluyor. Ama az olan çiftçiler de var. Mesela 50- 100 tonu olan var. Onların hepsi çiftçilikten silinir. Arada kaynar gider. Bize gelince bu şekilde ya bir sene daha dayanırız. Ya da hiç dayanamayız. Eskiden desteklemeyi para olarak alıyorduk. Şimdi mazot ya da gübre olarak alın diyorlar. O da tatmin edici değil. Tabi bir desteği var. Ama biraz daha iyileştirilme yapılabilir” dedi.

Çiftçini ekip biçmediği zaman mağduriyet doğacağını ifade eden üretici, “ Çiftçi olmadığı zaman burada esnaf’da mağdur olur burada çalışanda. Tüm personel mağdur olur. Çiftçi avansını aldığı zaman şehrin yüzünde bir canlılık oluyor.  Esnaf’da da oluyor. Kimi traktör alıyor, kimi borcunu ödüyor.  Ama ödeme zamanında gelmediğinde borç, kredi. Batanlar oluyor. Çiftçi borcunu ödeyemediğinden dolayı yedieminde yatan traktörler var”

Pancar tesliminde fabrikada sorun yaşamadıklarını ifade eden üretici, “Fabrika özelleştikten sonra pancar yatırmada küsbe sırasında (pancar posası dediğimiz olay) sıkıntı yaşamıyoruz. Herkesin saati randevusu var o saatte gelip alıp gidiyor” dedi.

Küsbeyi’de değerlendirdiklerini ileten pancar üreticisi çiftçi, “Küsbe avantajlı,hayvanlara yem olarak götürüyoruz. Mesela ben küsbenin nakliyesini yapıyorum. Ticaretiyle uğraşıyorum. Herkesin saati sırası var. Herkes gelip küsbesini alıyor. Bu küsbeler pancar ekicilerine kart olarak veriliyor. Çiftçi’de onu satıp nakite çevirebiliyor. İsteyen de küsbesini hayvanına götürüyor”

Şu an yaşadıkları tek sorunun taban fiyat olduğunu tekrar dile getiren üretici, “taban fiyat ne kadar yükselirse çifçi o kadar özverili çalışır” dedi.

Haber: Yasemin Dülgeroglu