Soda, tatsız ayrıca renksiz bir içecektir. Tadı hafif asidik yapıda olan soda, karbonatlı su olarak da biliniyor.

Bunun yanı sıra sıklıkla tüketiliyor. Ayrıca, bazı insanlar mide rahatsızlıklarını hafifletmek için de soda içiyor. Sodalar, çeşitli tatlar ve şeker veya tatlandırıcı eklemeleriyle farklılık gösteriyor. Soda ne kadar masum görünse de, herkes severek tüketse de vücut için çok zararlı oluyor. İşte, sodanın bilinmeyen zararları;

Günlük soda tüketmek vücudu tahmin edilmeyecek şekilde etkiliyor. Şeker tüketimindeki artıştan yapay katkı maddelerinin yol açabileceği olası zararlara kadar, düzenli soda tüketiminin vücudun nasıl olumsuz etkilerinin detayları haberimizde…

Soda2

KİLO ALIMINA NEDEN OLUYOR

Günlük soda tüketiminin en belirgin sonuçlarından biri kilo alımıdır. Gazlı içeceklerin çoğu yüksek früktozlu mısır şurubu ya da diğer şekerlerle yüklü olmasıyla herhangi bir besin değeri sunmadan fazla kaloriye katkıda bulunuyor

Bu boş kalorilerin sıklıkla alınması, enerji tüketimi bunun yanı sıra harcamasında dengesizliğe yol açıyor.   Kilo alımına ve obezite riskinin artmasına sebep oluyor.

Erzincan'da Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Denetimleri Başladı Erzincan'da Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Denetimleri Başladı

Soda

DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

Soda da bulunan yüksek şeker içeriği, tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktör olan insülin direncine yol açıyor.

Düzenli olarak şekerli içecekler tüketmek vücudun insülin tepkisini bastırarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesine sebep oluyor. Zamanla bu durum, sağlık üzerinde ciddi etkileri olan kronik bir durum olan diyabetin başlamasına katkıda bulunabiliyor.

DİŞLERE ZARAR VERİYOR

Soda asidik olmasıyla ayrıca şeker oranında fazla olduğu için diş sağlığına zararlı bileşimdir. Asit diş minesini aşındırarak dişleri çürümeye ayrıca çürüklere karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Bunun yanı sıra sodada bulunan şekerler ağızdaki bakteriler için üreme alanı oluşturarak diş eti iltihabı ayrıca  periodontal hastalık gibi ağız sağlığı sorunlarına daha da katkıda bulunuyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ