Erzincan’dan kan bağışı şampiyonluğu Erzincan’dan kan bağışı şampiyonluğu

Alın

Alındaki sivilceler genellikle stres, yanlış beslenme ve yanlış uyku düzeni ile ilişkilendirilir. Bu gibi etkenler, vücuttaki kortizol seviyelerini artırabilir ve bu da cildin yağ üretimini artırabilir, böylece sivilce oluşumunu teşvik edebilir. Ayrıca, alın bölgesindeki sivilceler saç ürünleri veya kakül kullanımı, alnı sıkça dokunan eller gibi dış etkenlerden kaynaklanabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Stresten, sağlıksız yiyecekler ve sağlıksız uykudan uzak durarak ve kakül kullanımı var ise eğer saçın alın yapısında daha az değecek şekilde kullanmak alında oluşan sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca salistik asit içeren bir ürün kullanarak alında çıkan sivilceleri kurutabilirsiniz.

Burun

Burundaki sivilceler genellikle yağlı ciltle ilişkilendirilir. En fazla yağ barındıran bölgede sivilce çıkmasının nedeni, kan dolaşımı sorunları veya hazımsızlık sorunundan meydana gelebilir. Burun bölgesi, ciltteki yağ bezlerinin yoğun olduğu bir bölgedir. Bu nedenle, burundaki yağ üretimi diğer bölgelere göre daha fazla olabilir ve bu da sivilce oluşumunu teşvik edebilir. Ayrıca, kirli ellerin buruna temas etmesi veya gözlük gibi aksesuarların burun üzerinde baskı yapması da sivilce oluşumuna neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Fazla tuz kullanımı ve aşırı baharat tüketimini azaltılmalıdır. Yine burunda çıkan sivilceler için salistik asit kullanarak bu sivilceleri kurutabilirsiniz. Ayrıca kil maskesi gibi ürünlerle gözenekleri temizleyin, bu durum gözeneklerin tıkanmamasına yardımcı olacaktır.

Çene ve çene altı

Çene ve çene altı sivilcelerin temel sebebi, hormonal değişiklikler olup özellikle adet döneminde veya ergenlikte, çene ve çene altındaki sivilce oluşumunu artırabilir. Yanlış diyet uygulamaları, özellikle yüksek şekerli veya yağlı gıdaların tüketimi, çene ve çene altındaki sivilce oluşumunu artırabilir. Ayrıca, cilt bakım ürünlerinin veya makyajın yanlış kullanımı da çene ve çene altındaki sivilce oluşumuna neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

PMS döneminde daha fazla çıkan çene sivilceleri için, tüketilen çok şekerli ve yağlı gıdaları azaltmalı, vücutta detoks yapacak içecekler ve yiyecekler tüketerek çene hattında çıkan sivilceleri azaltabilirsiniz. Ayrıca akne kurutucu ürünleri kullanarak sivilcelerinizi kurutabilirsiniz.

Yanaklar

Yanaklardaki sivilceler genellikle sindirim sistemiyle ilişkilendirilir. Sindirim sistemi düzensizlikleri, yanaklardaki sivilce oluşumunu artırabilir. Ayrıca, yanaklardaki sivilceler fazla şeker kullanımı, yastık, telefon gibi ciltle temas eden nesnelerin mikroplar barındırması,  makyaj ürünlerinin o bölgeye üst üste kullanımı (fondöten, allık gibi) gözeneklerin tıkanmasına sebep olarak o bölgede sivilce çıkmasına neden olur. 

Nasıl tedavi edilir?

Kullanılan makyaj malzemelerini değiştirmeli ya da yanak bölgesine uygulanan makyaj ürünlerini en aza indirerek yanakta çıkan sivilceleri azaltabilirsiniz. Bol bol su içmeli ve düzenli olarak derinlemesine temizlik yapan maskeler kullanmalısınız.

Boyun

Boyundaki sivilceler genellikle giyilen kıyafetlerin sürtünmesi, alerji, parfüm kullanımı veya saç ürünlerinin cilde sızması ve hormonlar gibi dış etkenlerden kaynaklanır. Bu tür sivilceler, giysiye veya kıyafetin kumaşına karşı cilt reaksiyonu olarak da görülebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Kullanılan ağır parfüm ya da deterjan gibi ürünleri değiştirerek bu bölgede çıkan sivilceleri azaltabilirsiniz. Fakat değiştirildiği halde hala devam ediyorsa alerji ve hormon testi yaptırmalısınız.

Sırt ve ense

Sırt ve ensede çıkan sivilceler birkaç faktöre bağlıdır. Bunlar; hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik veya adet döneminde beslenme alışkanlıkları, özellikle yağlı ve işlenmiş gıdaların tüketimi, yetersiz cilt temizliği, stres ve kullanılan saç kremi gibi saç ürünlerinin cilde değmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Düzenli temizlik yapmak, (kese, peeling) akne kurutucu ürünleri kullanmak ve saç kremi kullanırken saçı öne eğip sürüp durulamak sırt bölgenizde çıkan sivilceleri kurutmaya yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak her bireyin cildi farklı olduğu için, sivilce oluşumunun altında yatan nedenler de farklılık gösterebilir. Eğer sivilce sorununuz ciddi veya rahatsız ediciyse, bir dermatolog veya uzman bir doktora danışarak bu durumu hafifletmek daha iyi olacaktır. Uzman, size uygun bir tedavi planı oluşturabilir ve cilt sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur.

Editör: Haber Merkezi - SN