Havaları ısınmasıyla birlikte sivrisineklerin artması, birçok insanın sivrisinek ısırıklarıyla karşılaşmasına neden olup rahatsız ediyor. Peki nasıl oluyor da aynı ortamda bulunup ta bir tarafta vücudunun her yeri ısırıklarla dolu olurken diğer bir kişinin hiçbir yerinde ısırık olmuyor? Bu duruma yönelik uzmanlar açıklamalar yaptı. İşte detaylar…

Uzmanların yaptığı araştırmalara ve verilere göre sivrisineklerin insanlar için en ölümcül ve tehlikeli canlılar olduğu öne sürdü. Bazı kişilerin vücutları sivrisinekler için diğerlerine göre çok daha cezbedici ve ilgi çekici oluyor. Özellikle de sıcak havalarda oluşan bu durum, çekilmez bir sorun olmaya başlıyor ve hayatımızda önemli bir yere sahip oluyor. Yaz aylarında sivrisineklerin neden bazı kişileri daha çok ısırdığına dair birçok deney ve araştırma bulunmaktadır. Yapılan bu araştırmalar ile ilgili uzmanlar ise bunu birkaç nedenden olduğunu açıklıyor.

Peki sivrisinekleri çeken faktörler nelerdir?

Uzmanlar bu faktörlerin farklı nedenlere ve birden fazla ı olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki;

1.       Kan grubu farklılıkları

Bazı kişilerin kan grupları diğerlerine oranla sivrisinekler tarafından daha fazla cezp edilip ısırılmasına neden oluyor. Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, kan grubu '0' olanların, kan grubu 'A' olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının 2 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

2.       Tenimizin kokusu.

Profesör Day'e göre, sivrisinekleri kan kaynağına yönlendiren en önemli işaret karbondioksittir. Day, 'Vücutta üretilen karbondioksit miktarı, sivrisinekler için insanları daha cazip hedefler haline getirir. Metabolizması hızlı olanlar daha fazla karbondioksit salgılarlar' diyor. Ayrıca, hamile kadınlar normal bir bireye göre yüzde 20 daha fazla karbondioksit ürettikleri için ısırılma oranları da daha yüksektir."

Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı

3.       Salgıladığımız asitler.

Vücudun ürettiği karbondioksit gazı salımından sonra sivrisinekleri en çok çeken bir diğer neden ise laktik asit, ürik asitler gibi vücudun terle attığı zararlı asitlerdir. Kişilerin aşırı kilolu olması, fiziksel aktivitelerde bulunması ve hamilelik gibi faktörlerde kişilerin vücut ısısı normalden daha yüksek seviyeye çıkar. Bu durumlarda vücudumuzda ortaya çıkan asitler sivrisineklere maruz kalma oranını artırır.

Sivrisinek ısırdığında ne yapmalıyız?

Bu nedenlere bağlı olarak oluşan sivrisineğin ısırığı bölgede küçük şişlikler ve kaşıntı gibi durumlar oluşmasına sebebiyet verir.  Çünkü sivrisinek ısırdığı alana bir salgı bırakır ve vücutta sivrisineğin salgıladığı bu sıvıya tepki verir ve kaşıntı ve kızarıklık meydana getirir. Fakat sivrisineğin salgıladığı bu sıvıdan enfeksiyon oluşmaması için bölgenin kaşınmaması ve ellenmemesi oldukça önemlidir. Sivrisineğin ısırdığı bölgeler bol su ve sabunla yıkanmalı ve kaşıntı ve kızarıklığı önleyici kremler kullanmak daha sağlıklı ve faydalı olacaktır

Editör: Haber Merkezi - SN