Türkiye Elektronik Fatura Platformu (TÜRKKEP) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu uygulama işletmelerin fatura maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlamayı amaçlıyor.
Türkiye'de tüm işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren e-faturaya geçiyor. Klasik faturaların artık kullanılmayacağı 1 Temmuz öncesi işletmeler arayüzü kolay ve anlaşılır yazılımlar ile hata yapmadan yeni sürece adapte olmaya çalışıyor.
GİB tarafından yayımlanan 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği doğrultusunda, 2023 hesap döneminde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükelleflerin, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Fatura sistemine geçiş yapması gerekecek. Ayrıca geçtiğimiz yıl brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzeri olan gayrimenkul ve motorlu araç alım satımı veya kiralama hizmeti veren işletmeler ile internet üzerinden satış yapan mükellefler de aynı tarihe kadar e-Fatura’ya geçmek zorunda kalacak.
1 TEMMUZ 2024 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Tebliğ kapsamında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'na tabi malların ithali, imali ve teslimiyle ilgili faaliyetlerde bulunan işletmeler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı alan işletmeler ve ihracat işlemi yapan firmalar da e-Fatura'ya geçiş yapacaklar. Kültür ve Turizm Bakanlığı veya belediyelerden ruhsatlı oteller için de e-Fatura zorunluluğu, 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
Mert Software & Electronics Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçınsoy, “e-fatura sistemine geçiş, birçok işletme için karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olabiliyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için bu süreç, ek maliyetler ve operasyonel zorluklar doğurabiliyor. Geleneksel fatura sisteminden dijital sisteme geçişte yaşanan veri uyumsuzlukları, teknik aksaklıklar ve yasal uyum gereklilikleri, işletmelerin karşılaştığı başlıca zorluklar arasında yer alıyor" dedi.