Ulusal Süt Konseyi tarafından, süt fiyatlarına yönelik zam kararı alındı.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üreticiye litre fiyatı net 14,65 TL geçecek şekilde belirledi. Ulusal Süt Konseyi, 22 Ocak tarihinde almış olduğu karar ile süt fiyatlarını 13,5 TL'ye yükseltmişti.

Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı durumda, bu giderlerin ödemesi üreticiye ilave olarak ödenecek. Baz alınan yağ ve protein oranlarında olan her bir 0,1'lik değişim için 22 kuruş fark uygulaması yapılacak. Yapılan duyuruya yönelik, sonraki süreçlerde çiğ süt tavsiye fiyatı, maliyetler kapsamında tekrar değerlendirme yapılarak piyasa şartların göre güncelleme yapılabilecek.

ÜRETİCİ, LİTRE BAŞINA EN AZ 16-17 TL İSTİYOR

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak tarihinde geçerli olmak üzere, üreticiye litre fiyatı net 13,5 TL geçecek şekilde belirlemişti. Alınan karara, tepkisini gösteren Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk; “Çiğ sütün alım fiyatı en az 16-17 TL olmalı. Sütün bu fiyatların altında satılması üreticiyi kurtarmaz. Yılbaşından sonra her şeye en az yüzde 50 oranında zam geldi ama çiğ süt fiyatındaki artış yüzde 20 bile değil. Biz şimdi de sanayicinin yeni yıl için üreticiden alacağı çiğ süt alım fiyatını açıklamasını bekliyoruz. Sanayicinin açıklayacağı fiyat 14-15 TL olursa birçok üretici hayvanlarını kesime götürür ve üretimden kaçar. Ayrıca çiğ süt fiyatı 20 TL bile olsa, maliyetler yerinde durmadığı sürece üretici bir şey kazanmaz. Örneğin, çiğ süte zam gelir gelmez yem fiyatları anında artış gösteriyor. Bu şekilde sürdürülebilir olmaz. Devletin bu konuda devreye girerek bir istikrar sağlaması gerekiyor.” dedi.

DEVLET DESTEKLERİNİN ARTMASI LAZIM

Kooperatif olarak, bölgede en iyi fiyat oranlarını verdiklerini söyleyen Öztürk, kısa zamanda kendilerinin de üreticiden almış oldukları çiğ süt fiyatlarında, güncelleme yapacaklarını söyledi. Osman Öztürk konuşmasında; “Tire Süt Kooperatifi olarak bölgemizdeki üreticilerin sütünü uygun fiyatlardan alıyoruz. Ama bugünkü şartlarda bizim verdiğimiz fiyatlar da üreticiyi kurtarmaya yetmez. Üreticinin kazanması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Halka Arz sayısı 120'ye çıktı... Halka Arz sayısı 120'ye çıktı...

Yıllardır devlet tarafından verilen süt priminde artış olmadığını ve sabit bir şekilde 50 kuruş olduğunu belirten Öztürk; “Her şeyin fiyatının arttığı bir dönemde süt priminin sabit kalması kabul edilemez. Devletin bu fiyatı güncellemesi lazım.” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Meltem Tekin