Tarçın çayı, çubuk tarçın ya da toz tarçının sıcak suda demlenmesi ile  elde edilen sıcak ve rahatlatan içecektir.

Diyetisyen Rıdvan Arslan tarçın çayının yararları hakkında bilgiler verdi.

Tarçın1

Yüzyıllardır potansiyel sağlık yararları için tüketiliyor. Tarçın çayı her derde deva sihirli bir ilaç olmasa da, dengeli bir diyetin ve sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak tüketildiğinde sağlık açısından çeşitli potansiyel faydalar sunuyor. Peki, tarçın çayının potansiyel yaralarından bazıları:

Antioksidan Özellikleri: Tarçın, hücrelerin serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, kronik hastalık riskini azaltma potansiyelleriyle biliniyorlar.

Anti-İnflamatuar Etkiler: Tarçın, anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler içeriyor. Tarçın çayı tüketmek, kalp hastalığı ve artrit de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oluyor.

Kan Şekeri Düzenlemesi: Bazı çalışmalar tarçının insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Bu, tip 2 diyabeti olan ve gelişme riski olan kişiler için faydalı olabiliyor.

Kalp Sağlığı: Tarçın kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip oluyor. Her ikisi de kalp hastalığı için risk faktörü olan kan basıncını düşürmeye ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı oluyor.

Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı

Kilo Yönetimi: Tarçın çayı metabolizmayı geliştirerek, iştahı azaltarak kilo yönetimine yardımcı oluyor. Bununla birlikte, kilo kaybı üzerindeki etkilerin genellikle mütevazı olduğunu ayrıca sağlıklı bir diyet ile egzersizle birleştirilmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor.  

Sindirim Sağlığı: Tarçın çayı sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olmasıyla hazımsızlık, şişkinlik ile gazın giderilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bağırsak sağlığı için faydalı olabilecek hafif antimikrobiyal özelliklere de sahip oluyor.

Geliştirilmiş Bilişsel İşlev: Bazı araştırmalar, tarçının bilişsel işlev ve hafıza üzerinde olumlu bir etkisi bulunuyor. Ancak, bu etkileri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunuyor.

Anti-Mikrobiyal Özellikler: Tarçın, bakteriler, virüsler ile mantarlarla savaşmaya yardımcı olabilecek doğal antimikrobiyal özellikler bulunuyor. Bağışıklık sistemini desteklemede ve enfeksiyonlarla mücadelede faydalı oluyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ