Peynir hastalığı” olarak adlandırılan Bruselloz, hastalıklı süt ürünlerinin tüketimi ve hastalıklı hayvanlara temasla bulaşıyor. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu hastalığa karşın özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak hastalık menenjit gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Özellikle Doğu Anadolu illerinde “Bruselloz” önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı. Hasta hayvanlara temas ve hasta hayvanlardan elde edilen süt ürünlerinin tüketimiyle insanlara bulaşan Bruselloz, menenjit gibi kronik hastalıklara yol açabiliyor ve uzun sürede tedavi ediliyor. Diğer adıyla peynir hastalığı olarak ta bilinen Bruselloz hakkında görüştüğümüz Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, Erzincan’da hayvancılığın fazla olmasından dolayı Erzincan’da bu hastalığın ilk sıralarda yer aldığını söylediler. Yetkililer açıklamasında peynir hastalığının nasıl bulaştığı konusunda bilgi vererek; “Taze peynir, süt ve süt ürünlerinden bulaşan Bruselloz, hayvan ürünlerinden insana bulaşıyor. Peynirin yapıldığı süt iyi kaynatılmadığı için mikropları ölmüyor. Tuzda bekletmek de hemen mikropları öldürmüyor. Ortalama olarak en az bir buçuk ay geçtikten sonra peynirin tüketilmesi gerekiyor. Titremeyle yükselen ateş, eklem ağrıları, gece yükselen ateş, kas ağırları oluyor. Bruselloz mikrobu alındıktan 2-3 hafta sonra hastalık kendini gösteriyor. En belirgin özelliği öğleden sonra yükselen, 39 dereceye varan ateş. Ateş terleme ile düşüyor. Kas ve eklemlerde ağırlar oluyor. Bel kemiğini, dizleri, dirsekleri tutuyor. Hastalık mide ve bağırsak sistemini, akciğeri, kan yapan organları, kalp damar sistemini ve beyini etkileyebiliyor. Bu durumda ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Peynirhastalık1

Direk temasla da bulaşabilir

Erzincan'da Bugün Hava Durumu (22 Kasım 2024) Erzincan'da Bugün Hava Durumu (22 Kasım 2024)

Yetkililer, açıkta satılan dondurma, taze peynir ve çiğ süt ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğine de işaret etti. Hayvanlarla direk temas ile de hastalığın bulaşabileceğini ifade eden yetkililer, Bruselloz ile mücadelede eğitimin önemli olduğunu söyledi. Hastalığın özellikle doğu illerinden hayvancılığın fazla olmasından dolayı “Sütün iyi kaynatılmadığı, çiğ süt ve süt ürünleri tüketimi gibi beslenme alışkanlıkları ve kötü hijyenik şartlar insanlarda enfeksiyon riskini arttırıyor” dedi.

Gübre de bulaştırır

Yetkililer, hastalıklı hayvanların gübresiyle büyütülen sebzelerin tüketimiyle de bulaşma olabileceğini söyledi. Et tüketimi yoluyla hastalığın bulaşması çok nadir olsa da, hasta hayvanların kesimi sırasında bunların organlarına temas ile hastalığın bulaşması mümkün” şeklinde konuştular.

Editör: Haber Merkezi - FC