İlk teravih namazı ne zaman başlıyor?

2024 Ramazan ayının ilk orucu 11 Mart'ta başlayacak ve teravih namazı bir gün öncesinden, yani 10 Mart Pazar gününden itibaren kılınmaya başlanacak. İslam alemi için mübarek olan Ramazan ayı boyunca yatsı namazı vaktinde teravih kılınacak.

Teravih, Arapça kökenli bir kelime olan "tervîha" kelimesinin çoğulu olup "dinlendirmek, rahatlatmak" anlamına gelir. Dinî bir terim olarak teravih, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile bir ibadettir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), ashabıyla birlikte cemaat halinde teravih namazını kılmış ve bu ibadeti topluluğuyla gerçekleştirmişti. Sahabilerin bu ibadete olan ilgisini gören Hz. Peygamber, farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek teravih namazını yalnız kılmaya devam etmiştir. Bu, teravih namazının erken dönemlerinden itibaren Müslümanlar arasında yaygın bir uygulama olduğunu göstermektedir.

Hz. Peygamber, teravih namazına önemli bir değer atfetmiş ve bu ibadeti yapmanın büyük bir sevap kazandıracağını vurgulamıştır. "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." buyurarak teravih namazını kılanları ödüllendireceğini belirtmiştir.

Teravih namazı, İslam dininde erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkededir, yani Peygamber Efendimiz' in sünneti olarak kılınması önerilen bir ibadettir. Bu nedenle, Müslümanlar için teravih namazını kılmak önemlidir ve manevi kazançlar elde etmelerine yardımcı olur.

Teravih namazı kaç rekattır?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden itibaren cemaatle 20 rekât olarak kılınmıştır ve günümüzde de bu şekilde uygulanmaktadır. Ancak, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz namazlar gibi kabul edilmemelidir. Bu sebeple, yorgunluk veya meşguliyet gibi durumlarda evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât şeklinde kılınması da sünneti yerine getirmeye yeterlidir.

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih Namazının Cemaatle Kılınışı:

İlk olarak, yatsı namazının sünneti kılınır.

Ardından, yatsı namazının farzı cemaatle kılınır.

Farz namazın ardından, yatsı namazının son iki rekâtı sünneti cemaatle kılınır.

Müezzin veya kayyım teravih namazı için ezan okur.

İmam ve cemaat teravih namazı için niyet ederek başlarlar.

İmamın niyeti: "Niyet ettim Allah'ım, senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya."

Cemaatin niyeti: "Niyet ettim Allah'ım, senin rızan için teravih namazı kılmaya, imama uydum."

Teravih namazı için iftitahteki "Allahu Ekber" alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat

Sırasıyla imam ve cemaat sessizce, Sübhaneke duası okur, sadece imam sessiz Euzü besmele çeker ve ardından sesli bir şekilde Fatiha suresi  ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. İmama uyan cemaat okunanları dinler. Rüku ve secde yapılır. Rüku ve secdelerde cemaat içinden tesbihatları okur. Rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azîm", secdede de 3 defa "Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ" der.

Bakan Yerlikaya; 12 bin polis alınacağını duyurdu Bakan Yerlikaya; 12 bin polis alınacağını duyurdu

2. Rekat

İmam Besmele, Fatiha ve zammı sure okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli Barik dualarıyla Rabbena duaları" okur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat, Tahiyyat duası ve Salli, Barik dualarını okur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

İmam ve cemaat Sübhaneke oku ve sadece imam Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat

Sadece imam Besmele, Fatiha ve zammı sure okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam ve cemaat Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena dualarını okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir.

Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Editör: Haber Merkezi - SN