Özellikle ince işçiliğinin yüksek olması pahalı olması nedeniyle vatandaşlar ikinci ele rabet gösteriyor.
Şu an gündemde olan haber ise ikinci el satış yapan Trabzon hasır firmaların mahkemelik olması.
Hasır bilezikler veya kolyeler tamamıyla elde üretilmesi, külçe veya hurda altınların eritilerek tel haline getirilerek örülmesi Trabzona özgü bu ürünlerin sahteciliğin önüne geçilmesi için hologramında kullanılması istenmektedir. Aksi takdirde cezai müeyyidelerin uygulanacağı belirtiliyor.
TRABZON HASIRI NASIL ELDE EDİLİR?
Trabzon hasırı, tamamıyla işçilik içeren insan eliyle 31 ile 32 mikron arası inceliğindeki altınları veya gümüş tellerin örülmesiyle yapılan çalışma sonucu elde edilen sanatkarlık eseridir.
Yörede geçmişten itibaren düğünlerin vazgeçilmezi haline gelen hasır setler gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. Trabzon hasırı, altın ayarı, gramaj ve şekline göre değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.
Bu konunun önemine değinen Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, yörede düğünlerin aranılan takısının Trabzon hasırı olduğunu söyledi.
Trabzon hasırının özelikle yaz sezonlarında rağbet gördüğünü ve fiyatlarını yüksek olduğunu istedikleri satışa ulaşamadıklarını fakat Trabzona has özelliği coğrafi işaretli Trabzon hasırının en önemli özelliğinin sadece kentte üretilerek Türkiye ve dünyaya satılması olduğunu vurguladı.
Yazıcı aslında bu nadide ince işçilikli ürünlerin Trabzon’a has ürünlerin çok farklı modellerin firmalar tarafından tasarlandığı ve hologram kullanılarak barkodlanmasının sahteciliğin önüne geçilmesi için bu uygulamaların yapıldığını bunlara uymayan firmalar hakkında davacı olacaklarını belirtti.
Yazıcı, "İkinci el hasırın satışını durduramazsak Trabzon hasır bileziğinin bitme noktasına doğru hızlıca gittiğini söyleyebilirim. Çünkü çok sayıda firmalarımız mücadele verip farklı tasarımlar yaparken, ikinci el ile mücadele konusunda yasa işlemediği sürece biz bu konunun üstesinden gelemeyeceğiz." diye konuştu.