31 Mart yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde özellikle sosyal medyada dolaşan muhtarlara ne gerek var? Muhtarlar ne iş yaparlar ki gibi sorularına cevap veren Erzincan Merkez Başbağlar Mahallesi Muhtarı ve Erzincan köy ve Mahalle Muhtarlar Dernek Başkanı Murat Tapan, Osmanlı’dan bu zaman kadar devam eden iki asırlık bir müessese olduğunu ifade etti.

 MUHTARLIK 2 ASIRDAN GELEN MÜESSESE

Özellikle şunu söylemek istiyorum muhtarlık Müessesesi Osmanlı'dan bu zamanınıza kadar devam eden iki asırlık bir müessesedir. Bizler de bu müessesenin birer ferdi olarak bu konumdan dolayı da Mutluluk duyuyoruz. Çünkü muhtarlık Müessesesi Gerçekten dışarıdan göründüğü gibi muhtarlık adıyla değil içine girdiğiniz zaman yükümlülüğünün sorumluluğunu çok büyük olduğunu farkındayız bizlerde.

MUHTARLAR NE İŞ YAPIYOR CEVABI…

İnanın saymakla bitmez. Muhtarlarımız mahallelerinde gerek cenaze işlerinde, gerek düşün işlerinde yanlarında olmak. Mutluluklarında ve hüzünlerinde hep yanlarında olmak. Mahallesinde ki yada köyündeki sorunları çözmek için her türlü fedakarlığı yapan. Sat gözetmeksizin 7/24 saat çalışan  hizmet veren muhtarlıklar Müessesesi bizim için anlamlı ve değerli biliyoruz. Herkese eşit mesafede duran bir kurumdur. Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Bizler bu anlayış ile mahalle sakinlerimize eşit mesafede hizmet etmekten hükümlüyüz.

POSTACI GÖREVİ GÖRMEKTEDİR

Muhtarlarımız özellikle köylere posta görevi görmektedir. Gelen evrakları postacı köyde bilmez. Gelen evrakları muhtarlara bırakır. Bu evrakları muhtarlar sahiplerine ulaştırmakla hükümlüdür.

SEÇİM TAKVİMİNE DAHİL OLMA

Muhtarlarımız seçim zamanlarında seçmen listelerini askıya çıkarmaları, seçmen kağıtlarını dağıtma.

DEPREMDEKİ ETKİLERİ

Bizler depremde Malatya şehrimize gittik. Orada şunu gördük ki, bir mahallede bir köyde muhtarın çok önemli olduğunu gördük. Bir muhtar mahallesinde yaşayan kişinin, kişi sayılarını, adreste kaç kişi, burada oturanların isimlerini soy isimlerini bilmesi hem devletimize yardımcı olma açısından, hem de oradaki işlerin hızlı bir şekilde görülmesi için çok büyük rol oynadığını gördük.

PANDEMİ SÜRECİ

 Pandemi süreci yaşadık. Pandeminin gizli kahramanları diyebiliriz. Gerek sosyla grubumuzdan gerek şahsı araçlarımızla mahallede ihtiyaçlı ailelerimizin veya bulaşıcı hastalıktan dolayı dışarıya çıkamayan vatandaşlarımızın   acil ihtiyaçların giderilmesi hususunda gerçekten özverili çalıştık. Bu ürece 14 muhtarımızı kaybettik. Bu süreçte ilk maskeleri vatandaşın evlerini ilk ulaştıran muhtarlardır. Her türlü ihtiyaçlarını giderme adına 2 yıl boyunca çalıştık.  

MUHTARLARIMIZIN EKONOMİK YÖNÜ

Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (22 Kasım) Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (22 Kasım)

Merkez mahalle ve köylerde toplam 600 küsür tane muhtarımız var. Sigortası olmayan muhtarlarımızın sigortası yatıyor. Asgari ücret alıyorlar. Buda demek ki 600 küsür tane Erzincan’da ailemiz istihdam sağlıyorlar.

MUHTARLAR BİRER KÖPRÜDÜR 

Bizler vatandaşlarımız ile devlet arasında köprü vazifesi görüyoruz. Mahallemizde ki eksik yada ihtiyaç olan noktaları ilgili kurumlara bildiriyoruz. Özellikle yardıma muhtaç ailelerimizi gerekli kurumlara bildirerek onların bu  yardımların almasını sağlıyoruz.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek