Bu hastalığı dikkat eksikliği ve hiperaktivite dürtsellik olmak üzere iki ana başlıkta incelediklerini belirten Yüksekkaya, “ Dikkat eksikliği çocukların bir şeye odaklamaya çalıştıklarında dikkatini toplamada zorluk çekmesi  ve sürdürmekte belirgin zorluk çekmesi olarak tarifleyebiliriz.” diye konuştu.

“DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU KLİNİK BİR TANIDIR”

Hiperaktivite ve dikkat eksiklikleri arasında ki farka dikkat çeken Yüksekkaya, “Hiperaktivite sürekli hareket halinde olması yine ergenlerde içsel bir huzursuzluk yaşamaları. dürtsellik kısmında da çocukların sonunu düşünmeden hareket etmeleri sonunu düşünmeden konuşmaları sabırsızlık göstermeleri sırasını beklemekte güçlük çekmeleri gibi semptomları Biz dürtüsellik kategorisi altında inceliyoruz Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu klinik bir tanıdır ve bir hekim tarafından konulan klinik bir tanıdır. Biz dikkat eksikliği tanısını farklı kategorilerde görebiliyoruz. Mesela, bazı çocuklarda dikkat eksikliği baskın olabiliyor, bazı çocuklarda hiperaktivitesi baskın olabiliyor, bazen de her ikisine birleşik tipte görebiliyoruz. Tanı için yaşa uygun tanı ölçütlerimiz var. Bunların karşılanmasını bekliyoruz. Ek olarak, ev okul ya da iş hayatında üç ortamdan ikisinde biz bu semptomların görülmesini ve bunların işlevsellikte belirgin bir düşmeye sebep olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU ERKEK ÇOCUKLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”

Tunceli depreme hazırlanıyor Tunceli depreme hazırlanıyor

Son yıllarda yapılan çalışmalarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun özellikle kızlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğü belirlten Yüksekkaya, “Tedavide bizim önceliğimiz disco eğitim. Aileye konuyla ilgili bilgi vermek, bu hastalığı tanıtmak, okula bilgi vermek, bu hastalığa sahip nasıl destek olabileceklerinin konuşmak yine çevresel düzenlemeler yapmak yani temelde psiko eğitim bizler için çocuğun akademik başarısına okulda akran ilişkilerini ve ilişkilerine yönelik bilgileri ve önerileri içeriyor” diye konuştu.

Son yıllarda egzersizin deepli çocuklarda davranış semptomlarına iyi geldiğine yönelik çalışmaların mevcut olduğunu vurgulayan Yüksekkaya, “Eğer psiko eğitim ve çevresel düzenlemeler sonrasında biz işlevselliğin hala bozulmaya devam ettiğini görüyorsak, medikal tedavi öneriyoruz. Bu çocuklar, daha fazla akademik zorluklar yaşadıkları nedeniyle akran ilişkilerinde bozulmalar görüldüğü gibi, yine yasa dışı aktivitelerde daha fazla artış görüldüğü,  madde kullanımı, sigara kullanımı ya da alkol kullanımı gibi kullanımı zararlı alışkanlıkların bu çocuklarda daha sık olduğu gösterilmiştir.  O yüzden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kliniğimize başvuran en sık tanılar arasında. Bizim için önemli olan  koymak, tedavi etmek ve bu çocukları  tekrar hayata kazandırmak, toplum içerisinde onların yaşamına kolaylıklar sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: Seher Özbilir