Uyku felci, bireyin uykuya geçme esnasında ya da uyanırken geçici olarak hareket edememesi veya konuşamaması halinde ortaya çıkan bir durumdur.

Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik uyku felci hakkında önemli bilgiler verdi.

Erzincan’ın  doğal şifası: Şerbeti,çayı,meyvesi oluyor! Erzincan’ın doğal şifası: Şerbeti,çayı,meyvesi oluyor!

Uyku felci, bireyin uykuya geçme esnasında ya da uyanırken geçici olarak hareket edememesi veya konuşamaması halinde ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle birey uyku aşamaları sırasında, özellikle de hızlı göz hareketi (REM) uykusu ile uyanıklık arasında geçişi esnasında oluşuyor. REM uykusu sırasında beyin oldukça aktif oluyor. Bunun yanı sıra canlı rüyalar görülüyor. Yalnız kasların tipik olarak rüyaları, fiziksel olarak gerçekleştirmeyi önleyen geçici bir felç halidir.  Uyku felci korkutucu bir deneyim olabileceği gibi bireyin çevresinin farkında ve uyanık olmasına rağmen hareket edememesi ya da konuşamaması durumudur. Geçici kas kontrol kaybı birkaç saniye ile birkaç dakika sürebiliyor. Bu duruma aynı zamanda halüsinasyonlar görme ve göğüste baskı hissi de eşlik ediyor.  Uyku felci yaşayan bireyler özellikle dehşet duygusunu hissederek ya da odalarda gölgeli figürler ya da doğaüstü varlıklar gördüklerini bildiriyor. Bu durumda uyku felci, korkuya ilişkili katkıda bulunuyor.

Uyku felci kendi başına ortaya çıkıyor. Narkolepsi ya da uyku düzeninin bozulmasıyla bağlantılı gelişen bir durumdur. Stres, uyku yoksunluğu, düzensiz uyku problemleri ya da bazı ilaç kullanımları da uyku felci yaşama olasılığını artırıyor.   Uyku felci ataklarının çoğu zararsız oluyor. Ancak tıbbi bir durumun göstergesi olmayıp, yalnız üzücü olabiliyor. Uyku felcini önlemek zor oluyor.  uyku felcini yaşama olasılığını en aza indirmenin birkaç yolu bulunuyor. Bu durum genellikle uyanıklık ve uykuya geçiş esnasında ortaya çıkıyor. Bu sebeple burada dikkat edilecek nokta uyku düzenine özen gösterilmesi ve uyku felcinin oluşabileceği risk unsurlarının azaltılmasıdır.

UYKU DÜZENİNİZ OLSUN!

Hafta içi ve hafta sonları dâhil olmak üzere her gün aynı saatte uyanıp aynı saatte kalmak gerekiyor. Düzenli uyku, vücudun iç saatini düzenlemeyi sağlıyor.

UYKUYA KONFORLU BİR ORTAM YARATIN!

Rahat bir yatak ya da yastıklarla konforlu bir uyku ortamı oluşturun.  Yatak odasını karanlık, sessiz ve serin, rahat bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Telefonlar, tabletler, bilgisayar ve Televizyonların yaydığı mavi ışık uyku döngüsünü engelliyor. Bu yüzden uyumadan önce ekranların ışığına maruz kalmamanız gerekiyor.

STRES VE KAYGIYI AZALTIN

Uyku felcine tetikleyecek stres ve kaygıyı en aza indirmek için meditasyon, derin nefes alma veya aşamalı kas gevşetme gibi gevşeme tekniklerini uygulamakta yarar vardır.

ALKOL VE AĞIR YEMEKLERİ SINIRLAYIN:

Uyumadan önce alkol kullanımı uyku düzenini bozacağından ve ana öğünlerde baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor.

AKTİF KALIN:

Düzenli fiziksel aktivite uyku kalitesini artırıyor. Yalnız, uyarıcı bir etkisi olabileceğinden dolayı uyuma zamanına çok yakın şiddetli egzersizlerden kaçınılması gerekiyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ