Yapılan son araştırmalara göre; istikrarlı ve kaliteli uyku, insan ömrünü yaklaşık 5 yıl kadar uzatıyor. Detaylar haberin devamında…

2013-2018 yılları arasında Ulusal Sağlık Görüşme Anketi’ne katılan 172.321 kişinin verilerinde inlemede bulunulan yeni bir araştırma, tutarlı ve yüksek kaliteli uykuyla  yaşam süresinin uzaması arasında güçlü bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

7 İLA 8 SAATLİK UYKU ORTALAMA ÖMÜR 4 İLA 7 YIL KADAR UZATIYOR!

Araştırmacılar, verileri Aralık 2019’a kadar olan Ulusal Ölüm Endeksi ile karşılaştırıyor.  Sürekli olarak iyi uyuduğunu ifade eden bireylerin, yaşam süresini etkileyebilecek diğer faktörler kontrol edildiğinde, yedi ile sekiz saatlik uyku elde etmek için mücadele edenlerden daha uzun yaşama olasılığının yüksek olduğu belirtildi.  Araştırmaya göre, iyi uykunun potansiyel olarak yaşam süresini erkeklerde 4 ila 7 yıl, kadınlarda ise 2 ila 4 yıl artırabileceğini bildirdi.

Araştırmacılar, Amerikan Kardiyoloji Koleji kılavuzuna göre beş düşük riskli uyuma faktörünü açıkladı:

Her gece yedi ila sekiz saat uyumak.

Haftada en fazla iki kez uykuya dalma sorunu yaşamak.

Haftada iki kereden fazla uzun uyuma sorunu yaşamamak.

Uyku ilacı kullanmıyor olmak.

Haftada en az beş gün uyandığında kendini iyi dinlenmiş hissetmek.

Öğrenci, öğretmen, memur, işçi o gün 1.5 gün tatil var Öğrenci, öğretmen, memur, işçi o gün 1.5 gün tatil var

DAHA UZUN BİR YAŞAM İÇİN UYKU KALİTESİNİ ARTIRMAK ÖNEMLİ

Beş düşük riskli uyku faktörünün tamamını sergileyen katılımcılar, faktörlerin hiçbirini veya birkaçını sergilemeyenlere kıyasla daha uzun bir yaşam beklentisi gösteriyor.

Anket, potansiyel olarak öznelliği getiren, kendi kendine bildirilen verilere dayansa da, genel eğilim uyku kalitesiyle artan yaşam beklentisi arasında sağlam bir bağlantıya işaret ediyor.

Çalışma, genel sağlık ve uzun ömür için tutarlı aynı zamanda yüksek kaliteli uyumaya öncelik vermenin önemine dikkat çekiyor. Yedi ile sekiz saat uyumak, uyuma bozukluklarını en aza indirmek, uyku ilaçlarına bağımlılıktan kaçınmak ayrıca iyi dinlenmiş hissederek uyanmak gibi bu düşük riskli uyku faktörlerini anlamak, rutine dâhil etmek, uyuma kalitesinin artmasına katkı sağlıyor.  Potansiyel olarak daha uzun, daha sağlıklı bir yaşam sunuyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ