Neredeyse her yemeğe ilave edilen ve lezzet veren bu baharatların sağlığa sayısız faydası bulunuyor. Sağlığı destekleyen baharatların her biri farklı organları olumlu yönde etkiliyor. İşte detaylar.

İyileştirici özellikleriyle bilinen baharatların kendine özgü tadı ve lezzeti var. Bazı baharatlar ise sağlığa olan faydalarıyla ön plana çıkıyor. Ancak her biri farklı bir problemi tedavi edecek güçte.

Yemek pişirirken sıklıkla kullandığımız bazı baharatlar yalnızca lezzet katmakla kalmıyor, sağlığa karşı da bir o kadar iyileştirici etkiler taşıyor. Tansiyonu dengeleyen, hafızayı güçlendiren, yağ yaktıran baharatlar.

TARÇIN

Meteorolojiden günler sonra kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı Meteorolojiden günler sonra kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

TARÇIN

Özellikle diyabet hastalığına karşı etkileriyle ön plana çıkan tarçın, her evde sıklıkla kullanılan baharatlardan biri. Kan şekerini dengeleyen tarçın, diyabet hastaları için vazgeçilmez baharatlardandır. Yapılan araştırmalara göre tarçın, kan şekerini dengelemekle kalmıyor, insülin direncini de engelliyor.

Kolesterol problemi yaşayanlar için etkili bir ilaç olabilir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan tarçın, iyi kolesterolü yükseltir. Ancak kolesterol sorunu yaşayan kişilerin tüketimlerine ayrıca dikkat etmesi şart. Tarçın ise iyi bir dengeleyici görevinde olacaktır.

Alzheimer ve parkinson rahatsızlıkları günümüzde yaygınlaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Tamamen tedavi edilemese de semptomlarını azaltmak için tarçın tüketimi faydalı olabilir.

Hormonal dengesizlik problemleri yaşayan kadınların tarçın tüketmesi hormonları daha dengeli hale getirebilir. Tarçın, polikistik over sendromu yaşayan kadınların kilo alma riskini azaltabilir. Bu nedenle öğünlerinize tarçını dahil edebilirsiniz.

KİMYON

KİMYON

Hazımsızlığı gidermek için etkili bir ilaç olan kimyon genellikle aromatik tadından dolay yemeklerin içinde hemen fark edilir. Midede oluşan gaz, şişkinlik gibi sindirim sıkıntılarını gidermek için kimyon tüketebilirsiniz.

Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olan kimyon, vücuttaki fazla yağ ve şekerin yakılmasını sağlar. Kilo verme sürecindeki kişiler öğünlerine kimyonu dahil edebilir. Kabızlık problemi yaşayanlar kimyonu düzenli kullandığında etkilerini görebilir.

Solunum yollarını açmada birebir etki sağlayan kimyon, iyi bir balgam söktürücü olabilir. Solunum yollarında biriken mukusun rahatça atılmasına yol açar.

REZENE

REZENE

Genellikle çay halinde tüketilen rezene, antioksidan özelliğiyle ön plana çıkar. Olası enfeksiyon risklerini azaltarak vücudun ihtiyacı olan C vitamini ihtiyacını karşılar. Rezene çayı, aşırıya kaçmadan tüketilmesi gereken şifalı bitkilerden biridir.

Ses kısıklığı problemine iyi geldiği düşünülen rezene çayı toksinlerin atılmasına katkıda bulunur. Depresyon ve aksiyete gibi sorunların azalmasında etkili bir rol oynar.

Grip, soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan boğaz ağrılarını hafifletmek için rezene çayı tüketebilirsiniz. Öksürüğe iyi geldiği belirtilen rezene çayı, gargara olarak da kullanılabilir. Burun kanallarını açmada etkilidir.

KİŞNİŞ

KİŞNİŞ

Özellikle soslara, makarnalara ve salatalara dahil edilen kişniş baharatının faydalarını biliyor musunuz? Zamanla vücut içerisinde toksine dönüşen ağır metallerden kişniş tüketerek arınabilirsiniz. Vücudu canlandıran şifalı baharat, etkili bir ilaçtır.

Kalp ve kemik sağlığını iyileştiren kişniş, içerdiği çeşitli vitaminler ve lif kaynakları sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü olabilir.

Cilt sağlığını koruyan kişniş, içerisindeki linoleik asidiyle cilt bariyerinin güçlenmesini sağlar. Ciltte oluşan iltihapları azaltarak daha canlı ve pürüzsüz hale getirebilir.

Editör: Naile Yıldırım