Her yılın sonunda kutlanan Hıristiyan adeti olan yılbaşı kutlamaları İslam dininde de kutlamak caiz mi? Şans oyunlarını oynamak Günah mı?
Erzincan İl Müftü Yardımcısı Kazım Ural yılbaşı kutlamalarına ve ayrıca bu günlerde özellikle oynana şans oyunlarına değindi. Kutlamaların dinimizde ki yerine değinen Ural, hem dinimizde hem de adetimizde böyle bir kutlamanın olmadığını vurguladı.
Ural; “Hıristiyanlar, her yıl 25 Aralık tarihini Hz. İsa’nın doğum yıldönümü olarak kabul ederler. Bir hafta boyunca bu sebeple de birçok etkinlik gerçekleştirirler. "Noel” “Tanrının doğum günü” anlamına gelmekte ve Hz. İsa’nın doğum günü kutlamasını ifade eder. Noel yortusu dolayısıyla çam ağaçları kesilip, cadde, balkon ve evler süslenip ışıklandırılır.
Yılbaşının simgesi haline getirilen‘Noel Baba ’ise ilk defa Almanya’da 1605 yılında ortaya konulan, daha sonra da bütün Hıristiyanlık âlemine yayılan, aslı ve mesnedi olmayan, ancak sözde iyiliği temsil eden ve bu gece de çocuklara oyuncak, şeker vb. hediyeler dağıtan, kırmızı başlıklı paltosu ve kocaman beyaz sakalı ile temsil edilen bir figürdür.
Yılbaşı gecelerinde yaşanan aşırılıklar, yapılan çılgınlıklar akıl alacak gibi değildir. Cinnet geçirircesine işlenen günahlar, lüks harcamalar, israf, bolca tüketilen içkiler, çokça oynanan kumar, şehveti teşvik eden, cinsel duyguyu kamçılayan şarkılarinsanı kendinden ve özünden uzaklaştırmaya vesile olmaktadır.
Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır.
- İslam dininde, dinimizde her türlü kumarın yani, piyango, spor toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizde haramdır, günahtır.
Bizi biz yapan, bizi ayakta tutan en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan batıl örf, adet ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. Peygamberimizin ‘ kim bir kavme benzerse o da onlardandır.’ Hadisini hayatlarımıza düstur edinelim.
Yılbaşı kabul edilen bu zaman dilimini geçmişimizin muhasebesini yapıp, insani ve ahlaki değerlerimize sıkıca sarılarak geleceğimiz adına hayatımızı düzene koyacak planlar oluşturmak için değerlendirmeliyiz.