Erzincan İl Başkanı Korkmaz, SMA hastalarına destek çıktı Erzincan İl Başkanı Korkmaz, SMA hastalarına destek çıktı

İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkan ve gözle ilgili sorun yaşayan çocuk sayısında artış olduğunu ortaya koydu ve bilim insanlarını endişelendirdi. Bu durum, özellikle son dönemlerde gündemde olan "Körlük Salgını"nı tekrar gündeme getirdi. Peki, körlük salgını nedir? Körlük salgını neden artıyor?

Tüm dünya, son zamanlarda İngiltere'de yapılan bu araştırmanın sonuçlarını konuşur hale geldi. Yapılan bu araştırmaların sonucuna göre; özellikle son 20 yıl verilerine göre tüm dünya genelinde çocukluk çağında meydana gelen miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığı tespit edildi. Teknoloji aletlerinin kullanımının artmasıyla birlikte özellikle ekran başında geçirilen sürenin artışı, Z kuşağı çocuklarının doğal ışıktan mahrum kalmasına ve bunun da görme yetileri üzerinde uzun vadeli bir şekilde olumsuz bir etki bırakmasına neden oluyor.

PEKİ, KÖRLÜK SALGINI NEDİR?

Son zamanlarda bütünüyle hayatımıza giren tablet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin özellikle gözlerle ilgili yaşanan sağlık sıkıntılarında büyük bir artış meydana geldiği tespit edildi. Uzun saatler boyunca gözlerin teknolojik aletlere maruz kalması; göz yorgunluğu, kuru göz ve miyop gibi görme bozukluklarını da beraberinde getiriyor.

Özellikle yeni nesillerin eskisi kadar dışarıda vakit geçirmediği ve teknolojik aletlerle daha fazla zaman geçirdikleri için günümüzde hızla yayılma gösteren körlük salgını, çocukların yaşlandıkça tüm sağlık sistemlerini tehdit edebilecek bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzmanlar, uzun süre ekrana maruz kalan ve doğal ışığı kaçıran çocukların, ileriki zamanlarda görme yeteneği üzerinde uzun vadede ciddi etkilere yol açabilecek körlük salgını riski altında olduğunu belirterek vurgulama yapıyorlar.

Kör Salgını2ÇOCUKLAR YETERLİ DOPAMİN ALAMIYOR

Uzmanlar, özellikle ergenlik döneminde kapalı mekanlarda bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren çocukların yeterli dopamin alamadıklarını ve bunun göz sağlıklarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Telefon veya tablet gibi cihazların yüzden birkaç santimetre uzaklıkta kullanılmasının miyop ve uzağı görememe gibi sorunlara neden olabileceği de sık sık vurgulanıyor.

"KÖRLÜĞE KADAR GİDEBİLİYOR"

Uzmanlar, Çin'in bazı bölgelerinde miyopluk oranının yüzde 30'dan yüzde 95'e ve üzerine çıktığını gözlemlemişlerdir. Araştırmalar, kötü miyop vakalarının, körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olan "makula dejenerasyonu" riskini yüzde 41 oranında artırdığını ortaya koymaktadır.

Editör: Haber Merkezi - SN