Erzincan Tatlısu’da kadınlar hem üretecek hem satacak Erzincan Tatlısu’da kadınlar hem üretecek hem satacak

Bakanlıktan ücretsiz aşı uygulaması başladı!  

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan resmi internet hesabından yapılan duyuruya göre, “Şap hastalığına karşı etkin mücadelemiz devam ediyor.” 29 Ocak’ta başlayacak. Açıklamasında bulundu.

Şap hastalığına karşı etkin mücadelemiz devam ediyor. Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3 doza çıkartacak; ilk dozu 29 Ocak-31 Mart tarihlerinde aşı bedeli almadan uygulayacağız.

Bakanlıktan açıklamanın devamında ise; “ Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3 doza çıkartacak; 29 Ocak -31 Mart tarihlerinde aşı bedeli almadan uygulayacağız.”  

Bakanlık, “Şap Aşılama Kampanyası’nda hayvanlarınızın aşılarını yaptırmayı unutmayın!” uyarısında bulundu.

​Şap hastalığı özellikle çift tırnaklı hayvanlarda görülmektedir. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hastalığa duyarlı hayvan topluluklarında bulaşma oranı % 100’ü bulabilmektedir. Şap hastalığının, ekonomik, siyasi ve ticari yönleri açısından önemlidir.

Şap hastalığını önlemek için, düzenli ve yoğun aşılama programları ile popülasyonda virusa karşı direnç sağlanması ve gerekli tedbirin alınması amaçlanmaktadır.

Şap Aşısı Uygulaması Ücretsiz Er

ŞAP HASTALIĞINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

Yetiştiricilerin Alacağı Önlemler

Ahır girişlerinde şap hastalığına etkili dezenfektanlar (örn: sitrik asit veya sudkostik) ile muamele edilmiş paspasların sürekli bulundurulması.

Ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimsenin sokulmaması, bakıcıların da farklı kıyafet ve ayakkabı ile ahıra girmesi,

Sağım öncesi ellerin, otomatik sağım makinelerinin ve memelerin temizliğine özen gösterilmesi.

Yeni satın alınan hayvanların 15 gün süre ile karantinaya alınması ve süre sonunda sağlam ise diğer hayvanların yanına sokulmaması.

Mera mevsiminde enfekte meralara hayvanların gönderilmemesi.

Enfekte bölgelerden ot, saman, vb.nin alınmaması.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek