Çetinkaya: “Öncelikle şunu söyleyeyim hızlı diş fırçalanmaz.  En az 1 - 1,5 dakika olmalıdır.  Dişlerin en güzel temizleme şekli yavaş olmalıdır. Dişlere sert bastırmayacağız. Dişlere sert bastırıldığı zaman dişlerde zaman ile aşınma olur. Diş fırçasına macunu nohut tanesini yarısı veya mercimek kadar macun koyulmalı. Fazlası zararlı. Fırça başta kuru olmalıdır. Fırçayı ıslatıp macun koyulmamalıdır.

“DİŞ FIRÇALAMAYA ÜST ÇENEDEN BAŞLANMALI”

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

Diş fırçalamaya öncelikle üst çeneden başlıyoruz.  Yukarıdan aşağıya doğru 45 derecelik açıyla, arkalarda bu şekilde diş etinden dişe doğru.  Yalnız tekrar ediyorum, çok bastırmadan fırçalamalıyız. Çoğu kişi sert bastırıyor. Sert bastırmak, çekilmesine neden olur ve hassasiyet yaparlar. Daha sonra üst çenenin iç kısımlarına, yine yukarıdan aşağı şeklinde olmalı.

Daha sonra dişin üst kısımları bunu bitirdikten sonra alt çeneye geçiyoruz. Alt çenede de fırçalama yine diş etinden dışa doğru 45 derecelik açıyla sert bastırmadan fırçalanmalı. Daha sonra iç kısımlara geçiyoruz, iç kısımlarda da yine aşağıdan yukarı bu şekilde. Diş fırçalama süresi bir buçuk dakika arası olması lazım. Sabah akşam özellikle yatmadan önce kesinlikle yapılması lazım. Doğru fırçalama tekniği bu bu şekilde dişlerimizi fırçalamalıyız teşekkür ederim” dedi.

DİŞ İPİ KULLANIMI NASIL OLMALI?

Çetinkaya: “Ayrıca fırçalama bittikten sonra da piyasada satılan diş iplerinden kullanabiliriz. Mesela bu herhangi bir markanın diş fırçası olabilir. Bunlara ara yüz diyoruz, ara yüzleri temizlemek için kullanabiliriz. Böyle açık olan yerlerde veya diş ipi de kullanabilirsiniz. Bunun için piyasada satılan diş iplerinden alınabilir. Ortodonti için daha çok bunlar kullanılıyor. Tel tedavisi görenler için araları temizlemek için bunlar kullanılabilir ama bunu günde iki kere yapmanıza gerek yok üç dört günde bir kullanılabilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi