Bruksizm, diş sıkma alışkanlığı olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, hemen herkeste meydana gelen bir sağlık sorunu haline gelerek, neden olduğu merak konusu haline geldi. Zamanla kişilerin günlük yaşantısını olumsuz hale getiren diş sıkma yani brukszim neden olur ve nasıl geçer?

Bir sağlık sorunu haline gelen bruksizm, tedavi edilmediği sürece ciddi sorunlara yol açabilir. Bu rahatsızlık; çene ağrısı, diş ağrısı ve uyku bozuklukları gibi sorunlara neden olur. Bu durumlar kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyerek, uyku kalitesini düşürür.

Diş gıcırdatma belirtileri nelerdir?

•             Dişlerde meydana gelen birbirine kenetleme durumu üzerine artan diş ağrısı

•             Kişinin dişerinde hassasiyet oluşması, çatlamış veya yontulmuş diş görüntüsü

•             Yüzde, çenede ve boyun gibi yerlerde ağrı

•             Dişin sıkılmasında meydana gelen aşınmış diş minesi ve şişlik

•             Kulak ağrısı gibi hissedilen ağrılar

Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor... Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor...

•             Şakaklar ve yüzde başlayan baş ağrısı

•             Uyku düzensizliği ve bozukluğu

•             Yanakların iç kısmında çiğneme ve sıkmadan kaynaklanan hasar

•             Kilitlenmiş bir çene gibi belirtilerle meydana gelmektedir.

Uykuda diş gıcırdatma nasıl önlenir?

Anksiyete ve stresi azaltmak: Günlük yaşantınızda stresli ve endişeli olduğunuzda, vücudunuz tepkime vererek çene kaslarınızın sıkma eğilimi gösterir. Bundan dolayı olumlu düşünceleri çekmek gibi yöntemlerle rahatlamalı ve stresi azaltmak gerekir.

Gece plağı takmak: Kişi de stres azaltma yöntemlerinden sonra hala devam eden bir gıcırdatma var ise, diş doktorunuza başvurarak diş plağı almalıdır. Bu yöntem dişlerin zarar görmemesi için oldukça etkili bir yöntemdir.

Yanlış şekilde hizalanmış diş şekli: Diş gıcırdatmanın diğer sebeplerinden bir tanesi de yanlış hizalanmış diş şekli olabilir. Bundan kaynaklanan sorun için diş doktoruna başvurup diş teli yardımıyla dişlerin hizasını düzeltmek, diş gıcırdatmalarının önüne geçecektir.

Alkol ve yüksek kafeinden uzak durmak: Özellikle akşam yemeklerinden sonra içilen kafein ve alkol gibi besinleri tüketmek uyku kalitesini etkilemektedir. Bu sebeple gece uyurken farkında olmadan diş sıkmasıyla oluşan gıcırdatmalar meydana gelir. Bedeni ve zihni dinlendirmek açısından akşam saatlerinden sonra bu tür içeceklerden uzak durmak gerekir.

Uyku bozuklukları: Uyku apnesi gibi durumlar, diş sıkma gibi durumları tetikleyerek diş gıcırdatmasına neden olur.

Editör: Haber Merkezi - SN