Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, Dondurulmuş balık tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler! hakkında bilgiler verdi.

Güvenli ve lezzetli kalması açısından dondurulmuş balıklıkların tüketilmesinde hafızalarda kalması gereken önemli noktalar vardır. En başta dikkat edilmesi gereken ambalajı kontrol etmek akabinde ambalajın sağlam olduğundan ve herhangi zedelenme olmadığından emin olmak gerekiyor.  

Ambalajda herhangi bir sökülme veyahut yırtılma varsa bu durum balığın havaya maruz kalmasıyla dondurucuda yanmış olacağını gösterir. Ayrıca ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmek gerekiyor.  Son kullanma tarihi geçen balıkları tüketmek sağlık açısından tehlikelere yol açabilir.  Uygun ve taze bir şekilde dondurulmuş balığın hoş olmayan kokusu olmamalıdır. Aşırı balık ve kötü koku hâkimse, balığın artık yenebilecek olmadığının işaretidir.  Balık kedi rengini korumalıdır. 

Devekuşları gerçekten kafalarını kuma gömüyor mu? Devekuşları gerçekten kafalarını kuma gömüyor mu?

Koyulaşma ya da renk değişildiği fark edilirse dondurulmuş balıkta, bu bozulma ve dondurucu yanığı belirtisidir.  Dondurulmuş balığın yüzeyinde buz kristallerinin olup olmadığına dikkatlice bakmanız gerekiyor. Küçük ve ince kristaller normal olup balığın hızlıca dondurulduğunu gösterir.

Kristallerin büyüklüğü ve kümelenmesi ise çözülüp yeniden dondurulduğunu gösterebilir.  Balık dokunulduğunda sert olmalıdır. Balık, yumuşak bir his veriyorsa bozulmaya başlamıştır. Balığın saklama koşulları ise dondurucuya uygun sıcaklıkta ve dondurucunun ideal olarak değeri 0°F (-18°C) veya daha düşük bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. Balığın uygun şekilde çözdürmeniz gerekiyorsa bunu akan suyun altında veya buzdolabında yapmanız gerekiyor.  oda sıcaklığında çözdürmek bakteri üremesine neden olabilir.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ