Dudaklarda, diş etlerinde, dilde ya da yanak içi kısımlarda ağrılı yaralar olarak bilinen uçuklara, herpes simpleks isimli bir virüs sebep oluyor.
Uçuk, Herpes simplex virüsünün deri yolu ile bulaşması sonucu gelişerek, ömür boyu tekrar eden viral bir enfeksiyondur.
Herpes enfeksiyonun birçok türü bulunuyor. Dudakta bulunana Herpes labialis, cinsel bölgeden bulunanlara ise herpes genitalis adı veriliyor. Ayrıca göz, beyin gibi organlarda, herpes enfeksiyonu oluyor.
DUDAKTA UÇUK NEDEN ÇIKAR?
Dudak bölgesinde çıkan uçuklar diğer bölgelere göre daha hafif geçiyor. Dudak çevresi veya ağız çevresinde meydana gelerek, kabarcık şeklinde görülüyor. Dudak bölgesinde gözlemlenen uçuklar eczaneden reçetesiz alınabilen uçuk kremleriyle birkaç gün içinde geçiyor.
Uçuklara genellikle dudak bölgesinde daha sık rastlansa da, bu bölgeyle sınırlı kalmıyor. Bazı bireylerde, üst dudaklar ila burun arasındaki filtrum adı verilen üçgenimsi bölgede, burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da uçuk oluşuyor.
Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli geçirmiş bireylerde ya da kanser hastalarında gözde de uçuk oluşuyor. Bu oldukça tehlikeli bir durum olup, körlüğe kadar gidiyor.
DUDAKTA UÇUK NASIL GEÇER?
Dudak bölgesinde meydana gelen uçuklar birkaç defa kendini tekrarlasa da, genellikle uçuk kremi kullanımıyla kolayca geçiyor. Dudakta uçuk olması halinde bu dönem boyunca küçük çocukları ayrıca bebekleri öpmekten kaçınılması tavsiye ediliyor.
Çocuklarda ve bebeklerde uçuk pek sık rastlanılan bir durum olmamakla beraber yine enfekte kişinin temas etmesi halinde gözlemleniyor.