Egzama, deride kaşıntı, kızarıklık, içi su dolu kabarıklıklar, kabuklar ayrıca uzun sürdüğünde deride koyulaşma ve kalınlaşmayla belirtilerini gösteren yangısal bir deri hastalığıdır.

18 ilaç daha listeye dahil edildi: Aralarında 5'i kanser ilacı... 18 ilaç daha listeye dahil edildi: Aralarında 5'i kanser ilacı...

"Egzama bir stres hastalığı değildir, var olan egzama stresle tetiklenebiliyor" belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper, egzamanın sebeplerini ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Egzama lezyonlarına ikincil enfeksiyonlar da ekleniyor. Atopik egzama, kontakt egzama, seboreik egzama gibi çeşitleri bulunuyor. Özellikler egzama tipine göre farklılık gösteriyor.

Oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır, bebeklikten itibaren her yaşta ortaya çıkıyor. Hafif formlarının yanı sıra tüm vücuda yayılabilen şiddetli formları bulunuyor. Genellikle ataklar halinde seyreden, tetikleyicilere dikkat edilmezse tekrarlıyor. Egzamanın tipine ve süresine göre deri belirtilerinin yeri değişiyor.

Egzama-2

EGZAMA NASIL OLUŞUYOR?

Egzama gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler ile temas edildiğinde maddeler de rol oynuyor.  Derimiz günlük yaşantımızda kaçınılmaz olarak çeşitli makyaj ve bakım ürünleri, iş ya da hobilerimiz sebebiyle karşı karşıya olduğumuz çeşitli kimyasal maddeler ile temas halinde oluyor.

Derimize temas eden her türlü madde, zamanla vücudumuz tarafından yabancı ve istenmeyen bir madde haline dönüşüyor. Eğer bu maddelerle temas devam ederse, vücut buna karşı bağışıklık sistemini de devreye sokarak reaksiyon geliştiriyor.  Bu reaksiyon da cildimizde kızartı, kaşıntı, kabarcık ya da kimi zaman da kuruma ve kabuklanmayla kendini belli ediyor. Derimizde oluşan bu tip belirtilere “temas egzaması” adı veriliyor.

Temas egzamaları alerjik veya tahrişe bağlı olarak gelişiyor. Alerjik yatkınlık varsa ömür boyu devam ediyor. Temas egzamasının alerjiye bağlı olup olmadığının anlaşılması için geliştirilmiş özel bir test yöntemi bulunuyor. Bu test, “yama testi” olarak adlandırılıyor. Yama testi, ağrısız bir test olup, bazen test yapılan bölgede geçici olarak kaşıntı veya egzama reaksiyonu meydana geliyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ