Çiriş oto Erzincan’da tezgâhlarda yerini aldı. Çiriş oto, Doğu Anadolu bölgesinde dağlarda doğal olarak yetişen şifalı bir bitkidir. Erzincan’da seyyar satıcı olarak çalışan Ali Kurt, özellikle Tercan’ın yaylım köyünde dağlarda doğal olarak yetişen bir bitki olduğunu söyledi. Kurt, çirişin özelliklerini ve nasıl tüketilmesi gerektiği konularında açıklama yaptı.
ÇİRİŞ NEDİR? HANGİ HASTALIKLARA FAYDALI OLUR?
Doğu Anadolu bölgesinin mucize ilaçlarından birisi olan Çiriş otumuz. Dağlarda organik bir şekilde yetişir. Saf ilaçtır bu. Özellikle basurun bir numaralı ilacıdır bu. Halkımız bunu yemek olarak yer ama bunun tavada kızartılıp da yoğurtla yenildiği zaman özellikle 1 hafta denedikleri zaman basur tamamen bitiyor. Basurun bir numaralı ilacı olan çiriş. Fiyatı şuanda 60lira ama bayramdan sonra 40 liraya kadar düşer. Yeni geldiği için biraz pahalı. Bir hafta 10 gün sonra düşer. Havanın ısınması ile çoğalıyor ondan sonra düşüyor. Bizim Tercan’ın yaylım köyü var. Burada sadece bu ve ışkın çıkar. Dağ taş hep bu. Bağırsakları çalıştırır. Tuvalete çıktığınız zaman farkı göreceksiniz. Yoğurt ile yendiği zaman. Çorbası da aynı. Bunu bulgur ile pirinç ile çorbası olur. Bağırsaklar açısından çok önemli. Doğum yapmış kadına süt yapar. Obezlerde pıhtılaşmış kanı hareket ettiriyor. Özellikle yatalak hastaların tuvalet ihtiyaçlarında çiriş yedirilsin. Yatalak hastalara müthiş bir ilaç.
PEKİ NASIL YAPILIR? NASIL YENİR?
Temizlenme şekli alt taraftan az bir şey kesilir. Sonra kök tarafından üzerinde ince bir zar gibi kabuğu var o çıkarılır. Tane tane elinizde kalır. Bunu temizce yıkayın. Tavanın altına az bir su koyun. Çirişi doğrayın. Su ile beraber öldürün alın tabağa yoğurt dökün yiyin.