Genellikle çocuklarda görülen retina tümörü, nadiren karşılan bir göz kanseri çeşididir.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen gözde oluşan retina tümörü hakkında bilgiler verdi.

Retina, göz içerisinde olan çok önemli bir doku olup ayrıca görme işlevinin kusursuz bir şekilde gerçekleşebilmesini sağlamada önemli görevler üstlenir. Bazı çocukların göz içerisindeki retina bölgesinde, anormal hücre bölünmesine bağlı, kötü huylu kitleler oluşabiliyor. Retina tümörü olarak adlandırılan bu kitleler çocuğun görme yetisini, göz sağlığını ve genel sağlığı için büyük bir risk oluşturuyor. Erken tanı ve teşhis, Retina tümörü tedavisi için oldukça önemlidir.

Retina Tümörü Tedavisi?

Retina tümörü tedavisinde, gözde retina bölgesinde oluşan tümörleri teşhis etmek, ayrıca tümörlerin yapılarını inceleyerek ve çeşitli tedavilerle tümörleri ortadan kaldırmak için yapılan yöntemdir. Retina, özel hücreler ve sinir ağını barındırması sebebiyle görme işlevi için en önemli göz dokularından birisidir. Bu yüzden retinal hastalıklar bireyin görme kabiliyetini önemli ölçüde etkiliyor. Retina tümörü de bu hastalıklar arasında yer alarak aynı zamanda oldukça ender rastlanan bir göz kanseri çeşididir.  Çocukluk çağında görülen bu retinal hastalık; çeşitli dış etmenler ve genetik etmenler sebebiyle ortaya çıkıyor. İlk başlarda belirtisi olmayan bu hastalık, ilerleyen evrelerde görme kabiliyetiyle ilgili birçok problemlere neden oluyor. Erken tedavi edilmediğinde ise göz kaybı gibi ciddi problemlere yol açıyor. Bunun için doğumdan itibaren bebeklerin ve çocukların göz sağlığı, branşında uzman bir doktor tarafından düzenli aralıklarla değerlendirilmesi gerekiyor. Bu muayene sırasında teşhis edilen Retina tümörü gibi hastalıklar da zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Böylece bu gibi retinal hastalıklara bağlı ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlar da önlenebiliyor.

Retina Tümörü Neden Kaynaklanır?

Retina tümörü en belirgin sebebi genetik etmenlerden oluşuyor. Bireyi annesinden ve babasından aktarılan bazı genler, Retina tümörü isimli kanser hastalığının oluşumuna sebep oluyor. Bu hastalığın gelişiminden kaynaklı olduğu düşünülen gen 13. kromozomun q14 segmentinde yer alan RB1 genidir. Tümör baskıcı gen olarak da bilinen RB1’de meydana gelen mutasyonlarla Retina tümörü kanserinin oluşumuna yol açıyor. Bazı çevresel unsurlarında bu kanser hastalığının oluşumunda rol oynayacağı biliniyor.

Retina Tümörü Belirtileri

Retina tümörü, erken dönemlerinde belirti vermeyen bu hastalığın teşhisi oldukça zor olan bir durumdur. Retina tümörü bazı çocuklarda şaşılıkla benzer göz problemlerine yol açıyor. Bazı çocuklarda ise lökokori isimli probleme sebep oluyor. Lökokori normalde kırmızı tonlarda olması gereken göz bebeğinin, beyaz renkte parlamaya sahip olmasından kaynaklanıyor.  Bu gibi şikâyetleri olan çocuklar mutlaka, mümkün olan en erken zamanda bir göz hastalıkları doktoruna muayene ettirilmesi gerekiyor.  Böylece Retina tümörü için risk analizi yapılabileceğinden ve erken  teşhise yönelik araştırma çalışmaları önceden başlanabilir.  Retina tümörü son derece tehlikeli bir göz kanseri olmakla beraber, çocukların hem göz sağlığını hem de genel sağlığını tehlikeye atıyor. Bölgede çoğalarak ve gelişim gösteren kanserli hücreler, lenf dolaşım yoluyla vücudun farklı bölgelerine ve uzak organlara sıçrıyor. Metastaz olarak adlandırılan bu durum, kanser hastalıklarını tehlikeli ve bazı durumlarda ölümcül kılıyor. Bu yüzden Retina tümörü metastazı gerçekleşmeden erkenden tedavi edilmesi gerekiyor.

Retina Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor... Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor...

Retina tümörü tedavisi süresi, tedavide kullanılan yöntemlere göre değişiklik gösteriyor. Lazer tedavisi ve kriyoterapi gibi yöntemlerle genellikle 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Retina tümörü ameliyatı süresi eğer anestezi uygulanacaksa detaylarına göre değişiyor.  Ağrısız bir şekilde yapılan bu tedavi esnasında, retina bölgesinde yer alan kitle, özel lazer ışınları yardımı ile yok ediliyor. Böylece tedavi sağlanarak, lazerle Retina tümörü tedavisi ve Retina tümörü tedavisinde kullanılan en modern uygulamalardan biri oluyor.  Retina tümörü kriyoterapi tedavisi esnasında son derece soğuk olan sıvılar veya gazlar kullanılıyor. Bu maddeler yardımıyla retinada yer alan kitleye müdahale edilip ayrıca kitle donduruluyor. Böylece kitleyi meydana getiren anormal hücreler canlılık özelliklerini kaybediyor.

Kaynak: Haber Merkezi