İlk olarak 100 santimetreküplük bir beherin yarısına kadar su doldurduk, ardından bir kağıdın üzerinde bir miktar demir tozu ile talaşı karıştırdık.

  • Karıştırdıktan sonra suyun içerisine döktük ve kaşık yardımıyla karıştırdık. Bir süre bekledik. Bekledikten sonra hangi maddenin özkütlesi sudan büyükse dibe çöktüğünü; küçük olanın ise yüzeye çıktığını gözlemledik.
  • Yüzeye çıkan talaşları kaşıkla aldık ve ayırmaya çalıştık. Ayırdıklarımızı başka bir kabın içerisine koyduk.
  • Daha sonra demir tozu ve kükürt tozunu iyice karıştırıp yarısına kadar su doldurduğumuz beherin içerisine boşalttık ve karıştırdık. Aynı işlemleri bunun içinde gerçekleştirdik.

Katı-Katı Karışımların Ayırılması Deneyi

Kaşık kullanmıyorsanız-biz deneyde kaşık kullandık- süzgeç kağıdını huninin içine yerleştiriniz ardından erlenmayere koyup beherdeki suyu dibindeki demir tozları kalıncaya kadar huniye boşaltabiliriz. Tahta talaşları süzgeç kağıdının üzerinde toplanacaktır. Süzgeç kâğıdı sıcak bir yere konulduğunda suyun buharlaşması kuru halde tahta talaşı ve demir tozu elde edilmesi mümkündür. Ayrıca demir tozu için mıknatıs da kullanılabilmektedir.

Sonucu: Bu deneyi katı-katı karışımları özkütle farkından yararlanarak ayırdık. Demir tozunun yoğunluğu sudan daha büyük olduğu için suyun dibine batarken talaşın yoğunluğu sudan küçük olduğu için ise suyun yüzeyinde kaldı. Daha sonra kaşık yardımıyla suyun yüzeyinde kalan talaşları kaşık yardımıyla aldık ve kabın üzerine koydum. Burada yoğunluk farkıyla ayırma yöntemini kullandık.

EKEV Öğrencilere burs verecek EKEV Öğrencilere burs verecek

Editör: Haber Merkezi 1