Kış turizminin tutkuyla yapılan sporlarından olan kayak için hem Türkiye’de sayısız rota bulunuyor.

Kayak ve tatili bir arada yapmak isteyen amatör ve profesyonel kayakçılar için bu rotalar ve kayak yapmak isteyen için kayak sporunun maliyeti hakkında haber derledik…

KAYAK NEDİR?

Kar üzerinde gerekli malzemelerle ilerlemeye dayanan, adrenalin sporuna dalına kayak denir. Küçük yaşlardan itibaren yapılan bir spor olduğu için, çoğu kayak merkezinde çocuklar için ayrı pistler bulunuyor.

KAYAK NASIL YAPILIR?

Kayak çeşitli tekniklerle, farklı zorluk seviyesine sahip pistlerde yapılıyor.  Yeni başlayanların öncelikle öğrenmesi gereken şey kayak ayakkabılarının nasıl kullanılması gerektiğidir. Özel olarak üretilen kayak ayakkabılarının çoğunda bağlama noktaları bulunuyor.  Ayarlama kemerleri yardımıyla ayakkabıları ayağınıza uygun şekle getirilebiliyor. Kayaklara paralel bir şekilde yerleştirilen ayakkabılardan sonra batonları da aynı şekilde yerleştirmek gerekiyor. Bu işlem, kayakların ortalarında bulunan boşlukların bulunmasıyla oldukça pratiktir.

İlk defa kayak yapacaklar ilk önce  düz bir alanda adım atma antrenmanları yapması gerekiyor. Ayakta sabit durarak batonlar yardımıyla ileri-geri adımlar atılabilir. Dengede durmayı öğrendikten sonra kar sapanı ya da ilerleyen zamanlarda slalom gibi tekniklere geçmek oldukça kolay olacaktır.  Kar sapanı için kayaklar ters V şekline getiriliyor. Kayak yaparken yavaşlamak ve durmak için bu harekete çalışmak gerekiyor.  Slalom ise bacakların ve vücudun sağ-sol şeklinde ilerletme tekniği oluyor. Kontrollü bir şekilde kayabilmenin en basit tekniklerinden birisi slalomdur.

KAYAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER VE FİYATLARI

Doğru bir teknik geliştirebilmek için ayaklara uygun ayakkabılar ve kaliteli malzemeler gerekiyor.

KAYAK TAKIMI

Kayağa giderken alınması gerekenler arasında ilk sırada kayak takımı geliyor. Kayak seçimi için sporcuların boy, kilo ve uzmanlık seviyesinin bilinmesi gerekiyor. Arka kısmı dar, ucu kıvrık ya da dikdörtgen şeklinde farklı kayak takımları bulunuyor.  Bu kavisler ve esneklik gibi özellikler dönüş sırasında sporcuların performansının da belirleyici faktörüdür. Spora yeni başlayacakların, seçecekleri kayak takımı için profesyonellerden yardım alması tavsiye ediliyor.

KAYAK BATONU

Batonlar, dönüşlerde ve kayak üzerinde dengede kalmaya yardımcı oluyor.  Eğimli pistlerde dengede kalmak, düz alanlarda ise hız kazanmak için batonlar kullanılıyor. 

En uygun ikili baton seti fiyatı:1.149 TL

KAYAK AYAKKABISI

Bilek üstüne kadar çıkan uzun ayakkabılar sert ya da hafif formlarda deri plastikten üretiliyor. Bilekleri de saran bu ayakkabılar ayak ile bileği sabit tutabilmesi için özel olarak tasarlanıyor.

En uygun kayak ayakkabısı fiyatı :4.599 TL

BAĞLAMA (FİKSASYON)

Ayakkabıların ön ve arka kısmında kullanılan bağlama, kayak ve ayakkabıların sabit durmasını sağlıyor.  Belli ölçelere sahip olan bağlamalar sert plastik materyallerden üretiliyor.

En uygun bağlama fiyatı: 4.449

KIYAFETLER

Kayak kıyafetleri, karda hareket etmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra ıslanmaya dayanıklıdır. Kayak montu, kayak pantolonu, kayak gözlüğü, kayak eldiveni, kayak içliği, kayak beresi, boyunluk gibi kıyafetlerin yanı sıra kayak kaskları da mutlaka kullanılması gereken malzemeler arasında bulunuyor.  Çocuk kayak kıyafetleriyse daha küçük boyutlarda, farklı yaş gruplarına uygun olarak üretiliyor.

KAYAK NE ZAMAN YAPILIR?

Kayak mevsimi genel olarak kış aylarında yapılıyor. Çoğu kayak merkezi ekim, kasım ya da aralık aylarında faaliyete geçiyor.  Mart-mayıs ayları arasına kadar hizmet veriyor.

TÜRKİYE’DE KAYAK NEREDE YAPILIR?

PALANDÖKEN, ERZURUM

2200-3200 metre yükseklikte bulunan Palandöken, Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor.  Hem amatörlere hem de profesyonellere yönelik farklı zorluklarda 22 adet kayak pisti bulunan Palandöken’de kayak sezonu ekim ve mayıs ayları arasında hizmet veriyor.

"Türkiye'de en güvenilir kurumlar hangileri?" anketi "Türkiye'de en güvenilir kurumlar hangileri?" anketi

Şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunan Palandöken’e, Erzurum Havalimanı’ndan kısa sürede ulaşım sağlanıyor.

Erzurum-3

ERZİNCAN ERGAN KAYAK MERKEZİ

Türkiye‘nin en uzun kayak pistine sahip olan, Türkiye’nin tek göl manzarası olan tek kayak merkezidir. Ardıçlı Gölü manzarasına karşı kayak yapma imkânı sunuyor.  Kayak merkezi ortalama 2.970 metre yüksekliğe sahiptir. 1.800 metre, 2.662 metre ve 2.455 metre uzunluğunda 3 adet teleferik ve telesiyej alanı bulunuyor.  Ergan Kayak Merkezi’nde bulunan lift ve telesiyejlerden biri 2.700 kişi kapasiteye sahip iken diğeri ise 1.000 kişi kapasitesi bulunuyor.

Ergan Kayak Merkezi, şehir merkezine 30 km uzaklığı bulunuyor.

Ergan2

SARIKAMIŞ, KARS

Çamurlu Dağı üzerinde bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi yaklaşık 2500 metre yüksekliğe sahiptir.  5 etaptan oluşan kayak pisti 12 kilometre boyunca devam ediyor.  Orman örtüsüyle  çevrili bölge sporculara görsel şölen de yaşatıyor.  Aralık ayından mart ayına kadar bölgede kayak yapılıyor.

Kars Havalimanı bölgeye yaklaşık 40 dakika uzaklığı bulunuyor.

Sarıkamış Kayak

ULUDAĞ, BURSA

Kayak konusunda Türkiye’nin en popüler yerlerinden biri olan Uludağ, kış turizminde ev sahipliği yapıyor. 1750-2500 metre arası yükseklikte bulunan Uludağ’da 11 adet kayak pisti bulunuyor.  Amatörler ve profesyoneller, farklı seviyelerdeki bu pistlerde antrenman yapabiliyor.  Snowboard, alpin gibi çeşitli kayak teknikleri de Uludağ’da bulunan pistlerde uygulanıyor.

Bursa1

KARTALKAYA, BOLU

1850-2220 metre yüksekliğe sahip olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Köroğlu Dağları üzerinde bulunuyor. Profesyonel anlamda snowboard da yapılabilen Kartalkaya’yı aralık-mart ayları kayak yapılabilir.

Kartalkaya11

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ