Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte gerek fiziksel aktivitelerde azalma gerekse bol kalorili yiyecekler tüketilmesiyle kilo artışı oluyor.

 Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyet uygulanmadığı takdirde alınan kiloların zamanla bazı ciddi kronik hastalıklara yol açabildiğini, yaşam kalitesini de her anlamda olumsuz etkileyeceğini söylüyor. Kış aylarında diyeti zorlaştıran, kilo vermeyi engelleyen ve yavaşlatan mevsime özgü bazı handikapların olduğunu ifade eden Ozman, bu hatalardan kaçınılarak ideal kiloya ulaşılabileceğine dikkat çekti. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, kış diyetinde kaçınılması gereken 8 hatayı anlatarak, önemli uyarılar ile yapılması gereken önerileri söyledi.

SU TÜKETİMİNİ AZALTMAYIN!

Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte terlemeyle kaybedilen su miktarı azalıyor. Bu durumda da susama hissini önleyebiliyor. Yalnız, hiçbir zaman su içmek için susamanın beklenmemesi gerektiğinin unutulmaması gerekiyor. Su tüketimi azaldığında kilo vermek zorlaşıyor.  Yine susuzluk sinyalleri zaman zaman açlık hissi ile karışabildiğinden kişileri atıştırmaya yönelterek, bu durumda da kilo verme sürecini güçleştiriyor.

MEYVE SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN!

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

Kış aylarında taze sebze-meyve tüketimi yaz aylarına göre daha düşük olabiliyor. Oysa öğünlerde salata ve sebze tüketmek tokluk süresini uzatarak, iştah kontrolünü sağlıyor. Bu sayede kilo verme sürecinde kalorili atıştırmalıklara yönelmeyi engelleyerek, öğünlerde porsiyon kontrolüne yardımcı oluyor. Yine ara öğünlerde 1-2 porsiyon meyve tüketmek şekerli yiyeceklere ve kalorili atıştırmalıklara yönelmeyi engelliyor. 1 porsiyon meyve yaklaşık 1 yumruk büyüklüğünde meyveye aynıdır.

EGZERSİZ YAPIN!

 Havaların soğumasıyla birlikte açık hava aktiviteleri azalabiliyorken, kişiler kapalı ortamlarda hareketsiz kalıyor. Hareketin azalması sebebiyle kilo vermede zorluk ya da kiloda artış görülüyor.  Kış aylarında rahatlıkla kilo verebilmek için egzersizlere ara vermemek mümkün olduğunca hareketli olmak gerekiyor.  

GEÇ SAATLERDE ATIŞTIRMALIKLARDAN KAÇININ

Kış mevsiminde evde hareketsiz geçen zaman artabiliyor.  Bu durumda da kişileri keyifli, oyalayıcı ve yüksek kalorili atıştırmalıklara yönlendiriyor. Özellikle akşam saatlerinde alınan yüksek kaloriler kilo verme sürecini olumsuz etkiliyor. Bu sebeple akşam geç olmayan saatlerde doyurucu, dengeli bir akşam yemeği yedikten sonra geç saatlerde meyve ile kuruyemiş gibi keyifli atıştırmalıklardan uzak durmak, bu atıştırmalıkları gün içindeki saatlerde tüketmek oldukça önemlidir.

MEYVE SUYU YERİNE MEYVE TÜKETİN!

 Kış aylarında hastalıklardan korunmak için taze sıkılmış meyve suyu tüketimi artıyor. Ancak taze sıkılmış dahi olsa meyve suları yoğun kalori içerdiğinden, tok tutma süresi kısa oluyor. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek lifli yapısı sayesinde tok tutarak, bağırsakları çalıştırıp, meyve suyuna göre az kalorilidir.

SÜREKLİ DIŞARIDA YEMEK YEMEMELİ

 Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte sosyal aktiviteler kısıtlanabiliyor. Dışarıda yemek tüketimi bir sosyal aktivite halini alınabiliyor. Ancak şu unutulmamalıdır; dışarıda yenen yemekler çoğunlukla yüksek kalorili oluyor. Dışarıda yemek yeme sıklığı arttıkça alınan yoğun kaloriler nedeni ile kilo verme süreci yavaş ilerliyor” diyor.

ŞOK DİYETLERE BAŞVURMAMAK GEREKİYOR!

 Kış aylarında kilo vermenin zorlaşmasıyla birlikte kişiler, şok diyetlere başvuruyor. Kısa sürede hızlı kilo vermeyi vaat eden bu diyetler uzun vadede metabolizma hızını yavaşlatmasıyla kilo verme sürecini zorlaştırıyor. Bunun yerine kişinin yaşam tarzına uygun ayrıca uzun vadede sürdürebileceği bir diyet modelini benimsemesi oldukça önemlidir.

Karbonhidratı terk etmemek gerekiyor!

 Nur Ecem Baydı Ozman, kilo vermek istenildiğinde beslenmeden ilk çıkarılan besin grubunun karbonhidratlar olduğuna dikkat çekerek şu uyarıda bulunuyor: “Oysa karbonhidratlar primer enerji kaynağıdır. Vücudun bu besin grubunu hızlı bir şekilde harcayarak enerjiye dönüştürüyor. Bu sebeple beslenmede mutlaka tahıllı ekmek, bulgur, bakliyat gibi kompleks karbonhidratlara yer vermek gerekiyor. Beslenmede karbonhidratı kısıtlandığında diğer karbonhidratlara özellikle şekerli yiyeceklere eğilim artabiliyor. Bu durumda da kilo verme sürecimizi zorlaşıyor.”

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ