Mısophonıa, ilk olarak Seçici Ses Hassasiyeti Sendromu olarak 1997 yılında odyolog Marsha Johnson tarafından tanımlanmış, mizofoni terimi ise Jastreboff tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. Bu hastalık son yıllarda bilim adamları ve araştırmacıların, üzerinde daha fazla araştırma yaptığı bir konu haline gelmiştir. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, araştırmalar halen daha devam etmektedir. Günümüzde nörolojik ve psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.

Mizofoni, sıklıkla diğer insanların oluşturmuş olduğu, bazen de hayvanların oluşturduğu seslere aşırı duyarlı olma, nefret etme ve duygusal tepki verme olarak tanımlanabilir.

Bu sesler; öksürme, nefes alıp verme, ağız şapırdatma, ıslık, kahkaha, kalem tıklatması, televizyon sesleri, çekirdek çitleme, bebek ağlaması, cips yeme, vücut eklemlerini çıtlatma, sakız çiğneme, alarm sesi, esneme, tırnak kesme, diş fırçalama, köpek havlaması vb. günlük hayatta normal olan seslerden aşırı rahatsızlık duyma, öfkelenme ve kaygı yaşama durumudur.

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

Bu sesler sonucunda bireyler ani öfkelenme, tiksinme, nefret etme, kaygılanma, dehşete kapılama, sıkıntı, ağlama gibi duygusal problemler ve tepkiler yaşayabilir. Bu hastalar ileri seviyelerde sosyal hayattan kopma, diğer bireylerle ilişkilerde uyum sağlayamama, bu sesleri duyduğu bireylere öfke, nefret duyma, onlardan uzaklaşma gibi yaşam kalitesini düşüren problemler yaşayabilir. Bireyler, bu seslerin kulaklarına zararlı olabileceğini de düşünebilir.

Mizofoni hastalığında duyulan sesin şiddetli veya alçak olması önemli değildir. Birey nefes alma, diş fırçalama, esneme gibi düşük seslere kaygı veya nefret duyma gibi duygusal tepkiler gösterebilirken, yüksek bir müzik sesine tepki göstermeyebilir.

MISOPHONIA TEDAVİSİ

Mizofoni tedavisi için özel bir ilaç veya kesin bir tedavi mevcut değildir. Fakat hastalığın seyrine göre ve ilerlemesi durumunda çıkabilecek depresyon ve anksiyete durumlarını kontrol altına almak için çeşitli antidepresanlar verilebilir. Bunun dışında hastalığı kontrol altında tutmak için birebir olarak çeşitli psikolojik danışma seansları gerçekleştirilebilir.

Editör: Haber Merkezi 1