Yeni yıla girmeye hazırlanırken genelde geçmiş yılın muhasebesi yapılarak,yeni hedefler belirleniyor.

Sadece yılbaşı hedefleri için değil, tüm hedefler için ideal olanı, yapmak istenilenin ulaşılabilir olmasıdır. Mutlaka her hedef önemli çabalar gerektiriyor. Bununla beraber ne kadar gerçekçi istekler belirlerseniz onlara ulaşmak için motivasyon da o kadar yüksek tutulur.

Yeni yıl, yeni kararlar ve hedeflerden oluşuyor. Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak için Sabri Ülker Vakfı önerileri şu şekilde sıralıyor.

Yeni yılda sağlıklı beslenmenizi daha devamlı hale getirilebilir.

Bazı diyet stratejileri etkili olsa da sağlıklı beslenme tabağı, yeni yılda sağlıklı ve dengeli öğünler oluşturmanıza yardımcı olurken, takip etmesi kolay, bilimsel temelli bir rehber olacak. Tabağınızın yarısında meyve ve sebzelere yer vermeyi,kalan yarısında sağlıklı tam tahıllar ve proteinlerle tamamlamayı alışkanlık haline getirilebilir.

Yeni yılda, beslenme ihtiyaçlarınızı düşünmenin ve nasıl yediğinize de aynı dikkati göstermeniz gerekiyor.

Yemeğe başlamadan önce dikkatinizi dağıtacak unsurları en aza indirerek, yemekten keyif almaya çalışıyor musunuz?

Yemeğinize dikkat ediyor, tatları ve dokuları fark ediyor, her lokmanın tadını çıkarıyor, iyi çiğniyor ya da açlık hissiniz olmadığında yemeği bırakıyor musunuz?

Bunlar daha dikkatli bir tüketici olmanın sadece birkaç basit yöntemidir. Besleyici gıdalar tüketmek daha sağlıklı olmanın büyük bir parçası oluyor. Ancak, denklemin diğer yarısı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek ve daha dikkatli yemek tüketmektir.

Bu yıl, diyet yapmak yerine yemeğinizin tadını gerçekten çıkararak, her öğünde hem bedeninizi hem de zihninizi beslemeye başlanılabilir.

Erzincan’ın  doğal şifası: Şerbeti,çayı,meyvesi oluyor! Erzincan’ın doğal şifası: Şerbeti,çayı,meyvesi oluyor!

Yeni yılda fiziksel aktiviteler artırılabilir.

Yeni yıl hedefleri arasında egzersiz yapmak yer alıyor mu?  Egzersiz yapmak, kişiyi daha dinç hissettiriyor.

 Fazla kilolardan korur ve vücudu daha dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, yeni yıl hedefleri arasında ne zaman ve hangi egzersizleri yapmak istediğinize dair planlamalar yapılabilir. Her gün 45 dakika yürümek ya da haftada 3 gün yüzmek gibi net bir biçimde ortaya koymak hedefinize başlamanızı kolaylaştırabilir.

Yeni yılda günde bir porsiyon meyve veya sebze tüketilebilir.

Bu yıl, aile bireyleri ve sevdiklerinizle sağlıklı beslenmeyi öncelik haline getirmeye çalışılabilir. Önerilere göre günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketmek önemlidir. Ancak, genellikle bu miktarı karşılamak zordur. Aile bireyleri ve sevdiklerinizle beslenme alışkanlıklarına olumlu bir etki yapmak amacıyla, çocuğunuzun beslenme çantasına atıştırmalık olarak günlük bir elma eklemek, sabah kahvaltısında bir muz dilimlemek ayrıca akşam yemeğinde her zaman bir sebzenin menüde yer almasını sağlayarak, bu hedefe ulaşmaya yardımcı olunabilir. Küçük adımlarla sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, uzun vadede büyük faydalar sağlıyor.

Öğün atlamadan sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.

Yeni yıl dilekleri arasında öncelikle "sağlık" dileğinin gerçekleşmesi için, yılın son gününde dengeli beslenmeye özen göstermek gerekiyor.

Yılbaşı günü sıklıkla yapılan hatalardan birisi, akşam yemeğinde aşırı yeme düşüncesi ile  gün içinde kahvaltı ve öğlen yemeğini atlamaktır. Ancak bu yaklaşım, kan şekerinde dengesizliğe ve akşam yemeğinde porsiyon kontrolünün zorlaşmasına sebep oluyor. Önemli olan aç kalmak veya öğün atlamak değil; tam tersine, yeterli ayrıca dengeli bir kahvaltı sonrasında çorba, sebze yemeği, yoğurt, tam buğday ekmeği gibi besinlerden oluşan bir öğle yemeği ve ara öğünlerde meyve gibi sağlıklı alternatifler tüketerek akşam yemeğinin ağırlığını ayarlamaktır.

Porsiyon kontrolüne dikkat edilebilir.

Yılbaşı sofralarını renklendirmek adına yağlı, yüksek kalorili ve kızartılmış yiyecekler yerine sebze içeriği yüksek salataları, zeytinyağlıları ve sağlıklı atıştırmalıkları tercih edilebilir. Salata ve mezelerde, mayonez ve kremadan ziyade yoğurt, yağsız peynirler, hardal ve baharatlar gibi düşük yağ içerikli soslar kullanılabilir. Bir öğünde aşırı miktarda ve kaloride yiyecekler tüketmek sindirim sorunlarına sebep  olabilir. Bu sebeple , yılbaşı akşamı için tüketilecek yiyeceklerin besin öğelerini dengeli bir şekilde içerecek şekilde önceden planlanması gerekiyor.

Yılbaşı Akşamı İçin Keyifli Bir Salata Tarifi;

Pancarlı Kereviz Salatası

Malzemeler

•             2 adet orta boy kereviz

•             2 adet orta boy haşlanmış pancar

•             1 kase yoğurt

•             1 yemek kaşığı hardal

•             Yarım limon suyu

•             Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Kereviz ve pancarları

rendeleyerek, yoğurt, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Yoğurt karışımına kereviz ve pancar ekleyin. Afiyet olsun…

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ