4 Mart Dünya obezite gününde Türkiye’nin en fit ve en obez illeri tespit edildi. Türkiye Obezite Araştırma Derneği elde ettiği verilere göre obez sayı miktarının en fazla olduğu il Adana olup, en düşük ilinin ise Erzurum olduğunu açıkladı.

Çağımızın artan en tehlikeli hastalığı olan obezite, hem Türkiye de hem de dünyada artış göstermektedir. 4 Mart Obezite Günü’nde, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre Türkiye, Avrupa’daki obezite hastalığı oranında ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Uzmanlara göre bu artışın, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyerek toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade etti. Türkiye Obezite Araştırma Derneği, bu verilerden sonra Türkiye’nin en fit ve en obez şehirlerini açıkladı. Rapora göre, obezite oranının en yüksek olduğu il Adana olurken, en fit şehrin ise Erzurum oldu.

Ancak, obezitenin ana sebebi konusunda görüş birliği sağlanamayarak, obezitenin “zengin mutfaktan”mı, yoksa “yeme alışkanlıklarından” mı? Olduğunu tespit edilemiyor. Uzman doktorlara göre obezitenin başlangıcının başlıca nedenlerinin arasında fiziksel aktivite eksikliği, beslenme alışkanlıkları ve hormonal bozuklukların etkilediğini söylüyorlar.

Dünya genelinde obezite oranının % 20’nin üzerine çıkarken, Türkiye’de bu oran %17 olarak kaydedildi. Cinsiyet oranına bağlı incelendiğinde ise kadınların %20.9’ unun obez olduğu tespit edilirken erkeklerde bu oran, %13.7 olarak belirlendi.

kilo vermekObezite ile mücadele etmek için neler yapmalıyız?

Uzmanlara göre obezitenin en büyük sorununun hareketsizlik olduğunu vurguluyorlar. Obezite kişilerde sadece estetik kaygı değil, sıkıntılı bir hastalık olduğuna dikkat çektiler.
Uzmanlar, dünya çapında obezitenin önemli bir tıbbi sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, kalp hastalıklarına, diyabete, yüksek tansiyon ve kolestrol seviyelerine, karaciğer ve solunum hastalıklarına, uyku apnesine, kas sisteminde oluşacak hastalıklara ve cinsel sorunlara yol açtığını söyledi. Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?

·         Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden kaçınma,

·         Tam buğday unlu ekmek tercih etme,

·         Bol bol su tüketmek,

·         Düzenli fiziksel aktivite yapmak,

·         Düzenli uyku alışkanlığı kazanmak,

·         Fast food ve hazır gıdaların tüketiminden kaçınma,

·         Sağlıklı yağları tercih etme,

·         Dengeli beslenme

·         Kızartma yöntemi yerine fırında veya ızgarada pişirme,

·         Beslenme planında meyve, sebze ve protein kaynaklarının ağırlığını artırma,

·         Sık ve az beslenme alışkanlığı edinme,

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

·         Yemekleri masada yavaşça çiğneme alışkanlığı geliştirme.

Bu sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimseyerek ve düzenli bir şekilde uygulayarak, obeziteden kurtulmak mümkün. Ayrıca bu alışkanlıklar, sadece kilo kaybı için değil, genel sağlık ve iyi hissetme durumunuz için de son derece önemlidir.

Editör: Haber Merkezi - SN