prof dr hadi sağlam (4)

NOKTAYI MI YOKSA LOKMAYI MI ALIRSIN?

İSLAM MAHZA BİR SOSYAL GÜVENLİK, SİGORTA MIDIR?

Sigortalı ile sigortasız, cennet ile cehennemde yaşamak gibi midir?

Beyhudeymiş boş yere bu kadar tedbir eylemek. Bir kulun kârı değildir, takdiri tebdil eylemek. Tedbir ve takdir iki kanatlı kuş gibidir. Tedbir alınmadan takdirin, takdire inanmadan tedbirin yaralarımıza derman olamayacağı açıktır. Bir babanın iki evladı varmış. Biri banka biri de borsaymış.

Desene baba kurum sosyal güvenlik kurumudur ( SGK = SSK, ES, BAĞ-KUR),(EYT) (SİGORTA) Ticarete yardımcı kurumlardan biri de SİGORTADIR. Buna klasik dönemde üst kavram olarak, İNFAK KURUMU, modern dönemde ise SOSYAL GÜVENLİK KURUMU denmiştir. Ama her ne ise de bu kurum, BABA BİR KURUMDUR.

Bu baba kurumunun iki evladı vardır. Biri kız, biri de erkektir. Kız evladının adı BANKA, erkek evladının adı ise BORSADIR. Bunlar aslında çoğu kez babalarından kalan mirası yerler. Bu kurum, hem çalışana, hem de çalışmayana hizmet eden iki kanatlı bir kurumdur.

Sosyal hukuk alanında sosyal hizmet veren sosyal siyaset aracıdır. Sosyal güvenlik kurumları, sosyal sigortalar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma teknikleri kapsamında, zorunlu veya ihtiyarı olarak hizmetler sunabilir.

Banka adeta kız evlada benzemektedir. İslam dünyasında ve Türkiye’mizde kız çocukları hep dayak yemiştir. Zaten kadınlara bakışımız da ortadadır. Türkiye’mizde bir yıl içinde dövülerek öldürülen kadınların sayısı da ortadadır. Eee وَاضْرِبُوهُنَّkadını dövün, rivayetler de hafifçe dövün diyor ya.

Desene hızını kesemeyip fren boşalması oluyor. İlk dönemlerde çok büyük alerji duyulan banka zamanla sempatik gelmeye de başladı. Eee ilk dönemler günahkâr görülen kadınlar da, zamanla sempatik görülmeye başlandı. Ne de olsa para ve kadın, dünya hayatının ziyneti gibidir.

Zaman içinde bankadaki hukuksuz işlemler, yavaş yavaş düzeltiliyor. Bunlar yasal düzenlemeler ile yapılacak işlemlerdir. Bilgi işlem merkezleri, bu yasal düzenleme verileri girildiğinde, bilgisayarlar da hukuka sorunsuz boyun eğecektir. Böylece pek çok haksız kazanç yolları tıkanmış olacaktır. Bankalarda, yasal düzenlemelerle düzelecek yine de pek çok alan bulunmaktadır. Ancak bunların her biri yasal düzenlemelerle çözülebilecek konulardır.

Yasayı çıkaracak olan kanun koyucular, sermayedar olan Bankacıdan değil de halktan yana tavır koyabilecek kadar cesaretli yasal düzenleme yaptıkları ölçüde bu haksızlıklar ortadan kalkacaktır. Bugün hangi taraf güçlü ise genellikle onun lehine yasal düzenleme yapılmaktadır. Kaldı ki bir de özerk kurumlar bulunmaktadır. Anlaşılan asıl beyinlerdeki hukuksuzlukları yok etmek gerekmektedir.

Banka bir aracı kurumdur. Bugün kız evlat konumundaki banka adeta babayı esir almıştır. Ülkemizde sigortacılık sektörü gelişmemiş olduğundan, sigortacılık faaliyetlerinin bankalar aracılığıyla fonksiyonlarını sürdürmelerinden kaynaklanan kültür problemlerini de dikkate almak gerekir.

Hukuk devleti nedir? Yönetimde liyakat nedir? Hukuk devleti nedir? Yönetimde liyakat nedir?

Ülkemizde sigorta müesseseleri, bazı Batılı ülkelerde olduğu gibi bağımsızlığını elde edememiş olduğundan; taşralarda bankalar gibi örgütlenemeyip günümüzde bankalar bünyesinde faaliyetlerini belli bir komisyon karşılığında sürdürmektedirler. Anladığımız kadarıyla, sigorta sözleşmesinin fâiz vasfı taşıdığı gerekçesi, aslında olmayıp kavramsal ve pratikteki uygulama şekliyle ilgilidir.

Mirastan daha çok pay alan erkek kardeş, BORSA kanadını oluşturmaktadır. Erkek kardeş sermayesine sermaye katmak ve sermaye piyasasına girip ticaret yapmak isteyecektir. Onun işi daha çok sermaye piyasasında büyük denizler ve büyük meydanlarda kendini göstermektir. Para kazanmaya, zengin olmaya taliptir. Eee sorumluluk alanı bunu gerekli kılıyor.

Babada mirasından kıza bir, oğula iki hisse veriyor. Tabi onu da verirse... Bir hukuk sisteminin bütünü alınmazsa sebepsiz zenginleşme kaçınılmaz oluyor. Saygılar.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek