& TEMİNATSIZ, SİGORTASIZ SOSYAL HAYAT  DÜNYADA ZİLLETTİR.

& TEDBİR ALINMAZSA YASANIN (SÜNNETÜLLAHIN) NE SUÇU VAR.

& Günümüzde ihtiyaç duyulan, zaruret ve ticârî örf haline de gelmiş bulunan sigorta müessesesi ve soysal güvenlik tedbirleri, birey, toplum ve devletin bekası için faydalı ve devletin görevleri arasındadır. Bu durum klasik fıkhî ifade ile “maslahat ve istihsân” olarak ifade edilir.

&  Zira Peygamberimiz (sav), deveyi bağlayıp öyle tevekkül edilmesini istemektedir. Devenin sağlam bağlanması, bu sistemin hukukî yasal bir zemine oturtulması, tarafların hukukunu koruyacak adil bir düzenlemenin yapılması demektir.

& Keza devenin başkasının özel bağına bağlanmaması gerektiği de açıktır. Ancak devletin bağından her vatandaşın istifade etme hakkı da bulunmaktadır.

&  Sonuçta, insanlar ve kurumların, karşılaşma olasılıkları bulunan risklerin yol açacağı zararları önlemek amacıyla bir araya gelerek oluşturdukları organizasyon olarak sigorta işletmeleri, gerek bireysel emeklilik sistemi ve hayat sigortaları, gerekse kredi sigortaları ve tarım sigortaları aynı üniteler arasında, aynı tür rizikolara karşı sigorta ettirenlerin karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmasının organize edilmesinden ibarettir. 

& Sigorta işletmeleri, risklerle karşılaşma olasılığı bulunan ekonomik üniteleri bir araya getirmekte ve belirli bir bedel karşılığında risklerin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak zararı karşılamayı taahhüt etmektedirler.

& SİGORTA ÖLÇÜLEBİLEN RİZİKOLARA TEMİNET VERİR.

Hukuk mücadelesi nedir? İktidar ve ganimet nasıl kazanılır? Hukuk mücadelesi nedir? İktidar ve ganimet nasıl kazanılır?

&  ÖLÇÜLMEYEN RİZİKOLARDA KUMAR VE BAHİS HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR.

& Binaenaleyh, ticârete yardımcı kurumları bir insana benzetecek olursak; gövdeyi sigorta, kolları da banka ve borsa oluşturur. Asıl gövde konumunda olan sigorta; bünyesindeki fonundan, riziko primleri fonu “para piyasalarını”, tasarruf primleri fonu ise “sermaye piyasalarını” fonlayarak ekonomide katalizör görevini üstlenir.

& Sonuçta ülkemizde sigortacılık sektörü, devletin iktisat politikaları ve milletin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel anlayışları gereği sağlam bir zemine oturtulamamıştır. Sigortacı veya sigortalı, fonlarını devletin zorunlu-garantili yatırım araçlarında değerlendirmeleri, devletin özel sosyal güvenlik ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma alanındaki topluluğa hukuken bir yönüyle güvence yükümlülüğü, bir yönüyle de sosyal yardımı olarak algılanmasının önündeki kültür engelinin aşılamadığı sanılmaktadır.

&  Binaenaleyh, sigorta bir yardımlaşmadır. Toplumun huzuru ve devletin kalkınması için de özel sigorta fonları gereklidir. Bir zaman sonra, Şili’de olduğu gibi devletin, bütün sosyal güvenlik kurumlarını özel sektör aracılığıyla işletmesi de söz konusu olabilir. Bugün bireysel emeklilik sistemi bunun bir göstergesi gibi durmaktadır.

& SİGORTACI EMEK VE SERMAYE ORTAKLIĞINA GÖRE TİCARET YAPAR.

Saygılarımla.

Prof Dr Hadi SAĞLAM

Kaynak: Haber Merkezi